Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor din Finlanda. Ascensiunea conservatorilor și a extremei drepte


Premierul Sanna Marin la un eveniment electoral de sâmbătă, 1 aprilie 2023, la Helsinki. Partidul ei este cotat cu al treilea loc în urma alegerilor de duminică, 2 aprilie.
Premierul Sanna Marin la un eveniment electoral de sâmbătă, 1 aprilie 2023, la Helsinki. Partidul ei este cotat cu al treilea loc în urma alegerilor de duminică, 2 aprilie.

În Finlanda au loc pe 2 aprilie alegeri parlamentare în care partidul Social Democrat al premierului Sanna Marin este cotat cu șansa a treia. Marin și-ar putea pierde mandatul de premier fie în fața liderului Partidului Coaliţia Naţională de centru-dreapta, Petteri Orpo, fie în fața lui Riikka Purra, liderul Partidului Finlandezilor, de extremă dreapta.

În Finlanda, funcția de premier și sarcina formării guvernului revine în mod tradițional partidului plasat pe primul loc, dar de această dată, notează The Guardian, este posibil ca acest lucru să nu fie posibil, dat fiind că ajungerea la un compromis pentru formarea Guvernului se anunță extrem de dificilă.

Circa 10 partide ar putea obține mandate în viitorul Parlament. Sunt așteptat discuții prelungite pentru formarea unei coaliții. Potrivit The Guardian, cele mai recente sondaje, care au o marjă de eroare de 2%, plasează:

  • Partidul Coaliția Națională la 19,8%;
  • Partidul Finlandezilor la 19,5%;
  • Coaliția social-democrată, a premierului Marin, la 18,7%;

Sanna Marin, politician apreciat la nivel internațional și care a fost o vedetă a politicii finlandeze – a fost cel mai tânăr premier din lume în 2019, la vârsta de 34 de ani, a condus până acum un guvern format din membri ai cinci partide.

Ea a reușit să asocieze mandatului său succesul gestionării pandemiei de Covid și al apropiatei aderări a țării la NATO (toate țările membre au ratificat acordul de aderare a Finlandei, urmează acum ultimii pași procedurali), dar a fost și în centrul criticilor legate de stilul non-conformist.

Potrivit The Guardian, Sanna Marin continuă să fie populară în rândul alegătorilor și se plasează deasupra scorului atribuit partidului său, dar perspectivele unei recesiuni economice și ale inflației au fost exploatate cu succes de contracandidați.

Conservatorii promit reducerea cheltuielilor pentru ajutoare sociale, iar extremiștii reducerea imigrației din afara Uniunii Europene.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG