Linkuri accesibilitate

Alegeri în Găgăuzia, cu opt candidați pentru funcția de başcan (guvernator)


În Găgăuzia, bașcanul (guvernatorul) este ales prin vot direct o dată la patru ani.
În Găgăuzia, bașcanul (guvernatorul) este ales prin vot direct o dată la patru ani.

Pe 30 aprilie, locuitorii regiuni autonome Găgăuzia aleg viitorul bașcan. S-au înscris în cursă opt candidați. Toți sunt pro-ruși, șase sunt independenți, iar doi sunt sprijiniți de formațiuni politice.

Cei opt candidați înscriși în cursă sunt: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, susținut de partidul socialiștilor, Mihail Formuzal, Victor Petrov, susținut de deputatul socialist Vasile Bolea; Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul, candidata Partidului Șor și Serghei Cimpoieș.

Toți candidații au viziuni pro-ruse.

Partidul de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că nu va sprijini pe nimeni în acest proces electoral.

Te-ar putea interesa și: Alegeri în Găgăuzia | În cursa pentru funcția de bașcan sunt înregistrați opt candidați

Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 50% din alegătorii înscriși pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetățeni din Găgăuzia, din cei peste 92 de mii înscriși pe listele electorale.

Tot pe 30 aprilie au loc alegeri parțiale pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Este vorba despre Circumscripția Vulcănești și Circumscripția Cioc-Maidan.

Pentru monitorizarea alegerilor regionale din UTA Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaționali.

Până în prezent funcția de bașcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislației în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcția de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Guvernatorul Găgăuziei este ales în funcție pentru o perioadă de 4 ani și lui i se subordonează toate unitățile administrației publice din unitatea teritorial-administrativă. Candidaţii pentru funcţia de Guvernator trebuie să fi împlinit vârsta de 35 de ani şi să cunoască limba găgăuză.
XS
SM
MD
LG