Linkuri accesibilitate

Rezultate alegeri Georgia. Partidul apropiat de Rusia a câștigat, potrivit rezultatelor preliminarii

update

Georgieni participă la alegerile parlamentare de pe 26 octombrie.
Georgieni participă la alegerile parlamentare de pe 26 octombrie.

Georgienii au început să meargă sâmbătă, 26 octombrie, la secțiile de votare pentru a alege un nou parlament – în ceea ce este considerat a fi un vot crucial pentru direcția viitoare a țării din Caucaz.

Actualizare 22:30

Partidul pro-rus Visul Georgian obținut 53% din voturi, conform rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Georgia. Patru partide de opoziție au trecut pragul de 5% și și-au asigurat locuri în parlament.

Coaliția pentru Schimbare, Unitate Pentru a Salva Georgia, Georgia Puternică și Pentru Georgia, împreună, au obținut 39% din voturi.

Prezența la vot a fost de aproape 59%, a spus Comisia Electorală Centrală, cea mai mare din 2012, când Visul Georgian a ajuns la putere.

Actualizare 21:00

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, a obținut 53% din voturi la alegerile parlamentare după numărarea a 70% din circumscripții, a declarat comisia electorală centrală, potrivit Reuters.

Prezența finală la vot a fost de 58,94%, a spus comisia.

Opoziţia a spus, de asemenea, că a câştigat alegerile.

Actualizare, ora 19:30

Urnele s-au închis în Georgia la alegerile parlamentare considerate cruciale pentru direcția viitoare a țării din Caucaz, fie către Uniunea Europeană, fie către Rusia.

Știre inițială

Rezultatul alegerilor din Georgia va arăta dacă țara se va îndrepta înspre Uniunea Europeană sau înspre Rusia.

Georgienii au de ales între partidul de guvernământ Visul Georgian, aflat la putere din 2012, și o opoziție divizată care susține direcția occidentală a țării.

Visul Georgian a descris alegerile ca pe o alegere de pace sau război, spunând că dacă opoziția ar câștiga, asta ar duce Georgia în război împotriva Rusiei.

Opoziția spune despre vot că este o alegere între Occident și Rusia și între democrație și autoritarism. E un mesaj susținut de oficialii din Statele Unite și Europa, care au criticat Visul Georgian pentru regresele democratice din ultimii ani.

Natia Yoseliani, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale, a declarat sâmbătă dimineață că, după „defecțiuni tehnice minore”, procesul electoral se desfășoară „într-un mediu liniștit” în toate cele 3.111 secții de votare.

Partidele sau coalițiile trebuie să atingă un prag de 5% pentru a ajunge în parlament.

Acest lucru a motivat partidele de opoziție din Georgia să formeze coaliții care au șanse rezonabile să treacă peste acest prag, arată estimările de dinaintea votului.

Partidul Visul Georgian a fost fondat de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din Georgia și este preferatul Kremlinului.

Sondajele de opinie arată că georgienii susțin pe scară largă aderarea la Uniunea Europeană și NATO, dar sunt, de asemenea, dornici să evite conflictul cu Rusia și sunt profund conservatori în probleme precum drepturile LGBT.

Printre proiectele de lege controversate pe care Visul Georgian le-a adoptat se numără o lege care cere organizațiilor care primesc 20% sau mai mult din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”.

Opozanții au numit-o „legea Rusiei”, descriind-o ca fiind autoritară și inspirată de legi similare folosite pentru a strivi disidența în Rusia.

Adoptarea legislației, la începutul acestui an, a provocat proteste masive și au determinat Statele Unite să impună sancțiuni mai multor georgieni și să amenințe că va pune capăt ajutorului pentru Tbilisi.

Uniunea Europeană a transmis de asemenea că ar putea lua în considerare anularea temporară a regimului său fără vize cu Georgia dacă alegerile „nu sunt libere și corecte”.

O altă legislație controversată promovată de Visul Georgian a restrâns drepturile homosexualilor.

Bidzina Ivanishvili, liderul Partidului Visul Georgian, participă la alegerile de pe 26 octombrie.
Bidzina Ivanishvili, liderul Partidului Visul Georgian, participă la alegerile de pe 26 octombrie.

Patru partide de opoziție au șanse să treacă pragul de 5%. În campanie, acestea au atacat la unison partidul de guvernământ, evitând să se critice reciproc. Scopul lor comun este de a pune capăt celor 12 ani de guvernare a Partidului Visul Georgian și de a relua cererea momentan blocată a Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

Partidele pro-occidentale au convenit că, în cazul unei victorii a opoziției, să îi permită președintelui Salome Zurabishvili să formeze un guvern tehnocrat care să restabilească bunele relații cu Occidentul și să abroge cele mai autoritare legi pe care Visul Georgian le-a adoptat înaintea campaniei.

Zurabishvili, al cărui rol este în mare parte formal, nu a fost de acord cu multe dintre legile promovate de Visul Georgian.

În premieră, Georgia folosește un nou sistem electronic de numărare a voturilor – cu o copie de rezervă pe hârtie.

Rezultatele sunt așteptate la câteva ore după închiderea urnelor, care va avea loc ora 20:00 ora locala (19:00, ora României).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG