Linkuri accesibilitate

Alegeri în Iran: se așteaptă ca ultraconservatorii să câștige alegerile parlamentare


Iranienii merg la vot pentru a-și alege un nou Parlament.
Iranienii merg la vot pentru a-și alege un nou Parlament.

Iranienii așteaptă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, dar sunt tot mai multe semnale că cei care vor câștiga sunt forțele ultraconservatoare, pe fondul unui vot marcat de o participare neobișnuit de scăzută.

Înainte de votul din 21 februarie, mii de candidați reformatori și moderați au fost excluși din cursă de către Consiliul Gardienilor Constituției, organ clerical ultraconservator, lăsând astfel puține îndoieli cu privire la eventualii învingători. Mai precis au fost aprobați doar 7.148 de candidați, în timp ce aproape 9.000 au fost respinși, printre aceștia aflându-se și membri ai actualului Parlament.

Ministrul de Interne a spus că lista ultraconservatorilor, condusă de fostul primar al capitalei Mohammad Bagher Qalibaf, conduce pentru obținerea celor 30 de locuri pe care le are Teheranul în Parlament. De altfel, se speculează că Bagher Qalibaf va prelua conducerea viitorului legislativ.

Autoritățile au prelungit de trei ori programul de votare, cu un număr total de cinci ore, pentru a permite mai multor persoane să voteze.

Liderul suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, a fost prima persoană care a votat, la o secţie din Teheran. El le-a cerut iranienilor să voteze cât mai devreme: „Votul este o datorie religioasă şi reprezintă o garanţie a intereselor naţionale ale Iranului. Fac apel la iranieni să voteze cât mai devreme”.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a catalogat alegerile drept o „rușine” și un vot care „nu este liber sau corect”. Pe 20 februarie, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva a cinci membri ai Consiliului Gardienilor Iranului și ai Comitetului de supraveghere a alegerilor, acuzându-i că ar fi aranjat alegerile.

Agenția semioficială Fars, afiliată Gardienilor Revoluției (IRGC), susține că a fost decisă soarta pentru 183 din cele 290 de locuri în Parlament, în sensul în care candidații ultraconservatori au câștigat 135 de locuri, în timp de forțele reformatoare și-ar fi securizat 20 de locuri, iar independenții, 28.

În 2016, reformatorii și moderații au câștigat 41% din cele 290 de locuri în Parlament, în timp ce ultraconservatorii au câștigat 29%, iar independenții au obținut 28%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG