Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Bulgaria. Atenția se îndreaptă spre Sofia, acolo unde edilul în funcție speră să obțină al patrulea mandat


La scrutinul de duminică sunt așteptate circa 6,2 milioane de persoane cu drept de vot.

Bulgarii au început duminică să voteze în alegerile pentru primării şi consiliile locale, iar miza este dacă partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, GERB, va reuşit să repete victoria din urmă cu patru ani.

Socialiștii pro-ruși și blocul liberal pro-occidental sunt principalele forțe de opoziție care se luptă cu GERB.

Această divizare a opoziției „este un noroc pentru GERB”, a spus Parvan Simeonov, directorul Gallup International - Bulgaria, cu sediul la Sofia, potrivit DPA.

Potrivit acestuia, miza alegerilor de duminică este climatul politic general din ţară. Iar în cazul în care GERB ar urma să iasă din nou câştigător, Boiko Borisov pare pregătit să rămână premier până la sfârşitul mandatului său, în 2021, a mai punctat directorul Gallup.

Atenţia se concentrează în special pe cursa pentru primăria capitalei Sofia, unde primarul actual, Iordanka Fandakova, de la GERB, încearcă să obţină un al patrulea mandat.

Principala sa contracandidată este independenta Maya Manolova, susţinută de socialişti şi de alte câteva partide.

Alţi 17 candidaţi sunt în cursa pentru primăria Sofiei, dar numai Manolova este considerată un concurent serios pentru Fandukova.

Al doilea tur de scrutin este programat pentru 3 noiembrie acolo unde nu va exista un candidat care să obţină peste 50% din voturi din primul tur.

La alegerile europene din mai, GERB a ieşit în faţa socialiştilor, în ciuda acuzaţiilor de corupţie împotriva unor oficiali ai partidului.

XS
SM
MD
LG