Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Turcia: Candidații partidului lui Erdogan conduc în Istambul și Ankara


Campania electorala din Turcia, cu portretele lui Erdogan
Campania electorala din Turcia, cu portretele lui Erdogan

Duminică, zeci de milioane de turci își aleg primarii, consilierii municipali și sefii de cartier ("muhtar"). Scrutinul se anunță dificil pentru AKP, partidul lui Erdogan, care vrea să evite o înfrângere la Ankara sau la Istanbul.

UPDATE Candidații Partidului Justiție şi Dezvoltare (AKP, conservator-islamic) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, conduc în principalele două orașe din Turcia, Istanbul și Ankara, după numărarea a circa un sfert din voturi, informează Reuters.

Candidatul AKP la Primaria Istanbulului, cel mai mare oraș din țară, avea 51,8% după numararea a 24,4% din voturi. Principalul său opozant, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP), avea 45,8% din voturi.

Candidatul partidului AKP conduce de asemenea și în capitala Ankara, cu 51,6% din voturi, după numărarea a 22,5% din totalul buletinelor de vot, potrivit Reuters.

Scrutinul este un test pentru regimul Erdogan, care se confruntă cu o inflație record și cu un șomaj ridicat. Erdogan a câștigat toate alegerile de când a ajuns la putere, în 2002.

Alegerile au fost presărate cu incidente. În localitatea Puturge, din provincia Malatya, a izbucnit un scandal în jurul orei 10.00, iar violențele s-au soldat cu două decese, transmite AFP. Cei doi bărbați erau membri ai Partidului Fericirii, a anunțat liderul formațiunii, Temel Karamollaoglu. Patru persoane au fost reținute, iar Erdogan a anunțat ca s-a deschis o anchetă pentru a se elucida circumstantele tragediei.

Alte incidente au avut loc în Esenyurt, vestul Istanbulului, unde șapte persoane au fost reținute după o bătaie între mai mulți candidați pentru postul de muhtar. In Kadikoy, în estul metropolei, un barbat a fost rănit cu cuțitul.

XS
SM
MD
LG