Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Bulgaria: Este exclus scenariul ungar


Alegeri locale la Targoviște, în Bulgaria

 Primul tur al alegerilor locale în Bulgaria a confirmat stabilitatea coaliției de guvernământ formată de partidul GHERB și blocul naționalist „Patrioții uniți”

Partidul centrist GHERB al premierului Boiko Borisov a pierdut câteva poziții dar rămâne prima forță politică. În primul tur al alegerilor de primari GHERB a căștigat 11 din cele 28 de centre județene între care Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Vrața, Gabrovo și Montana.

Acest rezultat este mai slab prin comparație cu alegerile locale precedente când socialiștii nu au căștigat nici un mare oraș. Acum stânga și-a dublat practic numărul de consilieri locali.

Un tur doi între candidații centriști și cei ai Partidului Socialist va avea loc duminica viitoare la Sofia și în multe alte centre județene. Socialiștii au poziții de plecare mai bune la Ruse, Pernik și Razgrad.

Cu mare atenție va fi urmărit turul al doilea la Sofia unde actualul primar din GHERB, Iordanka Fandâkova, se va confrunta cu ex-avocatul poporului Maia Manolova, sprijinită de socialiști. Va învinge candidatul care va reuși să atragă voturile dreptei tradiționale și cele ale tinerilor care au asigurat 12% candidatului organizației civice „Salvează Sofia” Boris Bonev.

Este puțin probabil un scenariu budapestan în care întrega opoziția se va uni împotrivă unui partid considerat autoritar.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că victoria categorică a partidului său asupră foștilor comuniști garantează stabilitatea guvernării. Borisov a făcut gesturi de conciliere la adresa dreptei.

Liderii blocului naționalist „Patrioții uniți” au avertizat că viitorul coaliției aflată la guvernare este sigur, chiar dacă la rândul lor au pierdut mai mulți primari.

Vicepreședintele socialiștilor Kiril Dobrev a anunțat că stânga a revenit în guvernarea locală și are șanse reale de a căștiga alegerile de primari la Sofia, Russe și în alte căteva orașe mari.

Și în aceste alegeri au avut loc fraude și nereguli. În unele secții numărul buletinelor nule a depășit 15%. Prețul unui vot în cartierele de romi a ajuns în orașele bogate de pe Litoral echivalentul a 250 de euro. În restul țării voturile s-au vândut cu un preț care a variat între 25 și 50 de euro, informează canalul de televiziune „Nova” care a realizat o investigație pe aceasta temă.

Candidatul de primar în orașul Nesabâr în a cărei componență se află cea mai mare stațiune maritimă bulgară Slâncev Breag a căștigat alegerile la primul tur cu peste 62% din voturi aflându-se timp de 10 zile la arestul poliției sub acuzația comerț cu voturi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG