Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Bulgaria. Partidul de centru-dreapta a pierdut Primăria Sofiei


Candidatul partidului lui Boyko Borisov s-a clasat pe locul al treilea la Primăria Sofiei.
Candidatul partidului lui Boyko Borisov s-a clasat pe locul al treilea la Primăria Sofiei.

După aproape două decenii, GERB, partidul fostului prim-ministru Boyko Borisov, nu va mai avea primar în Sofia, arată rezultatele parțiale ale alegerilor locale din Bulgaria.

Primarul Sofiei nu va fi pentru prima dată din GERB, potrivit datelor de la recensământul paralel și a 18% din voturile din numărătoarea oficială.

Candidatul coaliţiei „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată” (PP-DB) şi „Salvaţi Sofia”, Vasil Terziev, conduce în alegerile pentru Primăria Sofiei cu 33,9%, indică și Agenţia Gallup International Balkan, care a comunicat rezultatele parţiale ale primului tur al alegerilor locale de duminică, în Bulgaria.

Pe locul al doilea se poziţionează candidatul „Partidului Socialist Bulgar pentru Bulgaria” şi „Stângii”, Vania Grigorova cu 21,7%.

Al treilea este Anton Hekimian (GERB-SDS), cu 16%, urmat de Deian Nikolov („Renaştere”) – 7,8%, Vili Lilkov (KOD) – 5,1%, Ivailo Vălcev („Există un Astfel de Popor”) – 3,5%.

Opţiunea „Nu sprijin pe nimeni” a fost preferată de 3,7% dintre alegători.

Prezenţa la vot a bulgarilor la alegerile locale a fost de 37,6%. Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale va avea loc pe data de 5 noiembrie.

Cu toate că e pe cale să piardă Primăria Sofiei, GERB domină lupta pentru votul local în toată țara, iar în mai multe centre regionale a câștigat deja un loc de primar și o majoritate în consiliul municipal, potrivit Europa Liberă Bulgaria.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG