Linkuri accesibilitate

Mihai Chirică anunță că se alătură lui Klaus Iohannis și partenerilor onorabili în cursa pentru primăria de Iași


Cotroversatul primar de Iași susține că va candida pentru încă un mandat de primar și sugerează că ar fi în numele PNL

Primarul de la Iași, demisionar din PSD, a anunțat că într-un comunicat de presă că va candida la primăria Iași „alături de președintele Klaus Iohannis și de parteneri onorabili”, punând astfel capăt speculațiilor din ultima vreme că ar urma să fie candidatul liberalilor pentru încă un mandat.

Mihai Chirica a scris în comunicatul trimis presei de primăria din Iași că „este de datoria sa să se gândească la responsabilitățile politice și administrative cu care l-au investit ieșenii”. În document, cu excepția numelui președintelui Klaus Iohannis, nu este pomenit PNL și nu se face nicio referire la eventuale negocieri care să se fi purtat cu filiala locală a liberalilor, condusă de Costel Alexe, ministrul propus pentru mediu, care va candida la președinția Consiliului județean Iași. De asemenea, nici numele președintelui PNL, Ludovic Orban, nu este amintit.

Anunțul lui Mihai Chirica, primarul controversat al Iașiului, vine după ce deputatul de Iași Marius Bodea a confirmat cooptarea lui Chirica la PNL. Bodea se pregătea pentru nominalizarea în cursa pentru primăria Iași. Într-o declarație pentru Ziarul de Iași, Bodea afirmă - „conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar”.

Bodea mai spune că decizia de a-l aduce pe Chirica la PNL „îl mâhnește profund” și că nu a fost asumată și explicată de colegii săi.

Mihai Chirica a fost membru PSD din 2012 și discipol al lui Gheorghe Nechita, liderul vreme de 12 ani al PSD-Iași, timp în care Chirica a fost și viceprimar și a susținut acțiunile mentorului său. În momentul în care Nechita a fost arestat și apoi condamnat pentru abuz în serviciu, Chirica a devenit primar inerimar și a fost ales din partea social-democraților edil de Iași în 2016.

În 2017, pe fondul luptelor pentru putere pentru succesiunea la conducerea organizației locale PSD, Chirica s-a delimitat de Guvernul Grindeanu, în momentul adoptării OUG 13.A fost exclus din partid în 2018.

Mihai Chirica are a fost cercetat de DNA într-un dosar referitor la achizitia de către primărie a unor mașini pe care le-ar fi folosit apropiații săi. Dosarul a fost declinat anul trecut procurorilor locali.

În vara anului trecut, în urma dezvăluirilor publicației locale Reporter de Iași, ANI și DNA cercetează averea imobiliară a lui Chirica, posesor al mai multor case și terenuri, dintre care unele pe numele rudelor și al copiilor .Bebelușul său a cumpărat în luna august a anului trecut o casă de un sfert de milion de euro.

Până la ora publicării acestui articol, conducerea PNL nu a comentat și nici nu a confirmat cooptarea lui Chirică în partid sau susținerea sa la un nou mandat de primar.

Informații despre o posibilă candidatură a lui Chirică în numele PNL au fost vehiculate în mediile politice, ca și în presă, acesta figurând în măsurătorile PNL la casele de sondaje.

Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur, iar opoziția nu a anunțat niciun acord de colaborare pentru susținerea de candidați comuni la posturile de primari ai marilor orașe. La Iași, de pildă, fusese vehiculat numele lui Marius Bodea din partea PNL, însă nu a avut loc o lansare oficială, PLUS l-a anunțat pe fostul jurnalist Liviu Iolu, iar USR, pe deputata Cosette Chichirău.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG