Linkuri accesibilitate

Înfrângere a lui Erdogan la alegerile locale. Opoziția câștigă la Ankara, iar la Istanbul scorul este foarte strâns


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte de a ține discursul prin care a părut să accepte înfrângerea de la Ankara, în cadrul alegerilor locale, desfășurate duminică.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte de a ține discursul prin care a părut să accepte înfrângerea de la Ankara, în cadrul alegerilor locale, desfășurate duminică.

Liderul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a suferit o înfrângere de proporții la alegerile locale desfășurate duminică, după ce a pierdut capitala, Ankara, și este posibil să piardă și Istanbul, cel mai mare oraș al țării, relatează Reuters.

Se pare că partidul lui Erdogan a pierdut șapte din cele 12 mari orașe la scrutin, fără să fie luate în considerare voturile de la Istanbul, unde numărarea voturilor continuă.

Televiziunile din Turcia au anunțat victoria clară a opoziției la Ankara. „Oamenii au votat pentru democrație, au ales democrația”, a spus liderul partidului de opoziție Kemal Kilicdaroglu, citat de Reuters, care a anunțat că și Izmir, al treilea oraș ca importanță din Turcia, de pe coasta Mării Egee, a fost câștigat de formațiunea sa.

Înfrângerea partidului cu rădăcini islamiste al lui Erdogan în Ankara a fost o lovitură însemnată pentru președintele Erdogan. În Istanbul, Erdogan și-a lansat cariera politică și a fost primar în anii 90, notează Reuters.

Lira turcească a scăzut din nou, luni dimineață, la anunțul rezultatelor parțiale din alegerile locale, în condițiile în care se confruntă cu o criză care a început anul trecut. Cursul monedei naționale a ajuns la 5,62 pentru un dolar.

La Istanbul, fostul premier Binali Yildirim, care a candidat din partea partidului condus de Erdogan, este „umăr la umăr” la numărarea voturilor cu reprezentantul opoziției, Ekrem Imamoglu, fiecare dintre tabere revendicându-și victoria, cu câte 4 milioane de voturi de partea sa.

Într-un discurs pe care l-a ținut în fața susținătorilor din Ankara, Erdogan a părut să accepte eșecul partidului său, afirmând că „deși poporul a renunțat la primăria Ankarei, și-a păstrat conducerea celor mai multe suburbii ale capitalei”, care au fost câștigate de partidul său.

Este posibil ca formațiunea lui Erdogan să ceară renumărarea voturilor în mai multe orașe unde a pierdut controlul.

Erdogan a promis că Turcia se va concentra acum pe economia aflată în cădere în perspectiva alegerilor naționale din 2023. El a spus că va fi nevoie de reforme economice fără a face compromisuri de la principiile economiei de piață. Erdogan, cel mai important lider turc de la Mustafa Kemal Ataturk încoace, s-a bazat în ascensiunea sa politică pe o creștere economică susținută și pe sprijinul conservatorilor musulmanilor turci.

De la trecerea la măsurile autoritariste ale lui Erdogan, moneda națională a scăzut cu 30 de procente, determinând intrarea în recesiune în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

XS
SM
MD
LG