Linkuri accesibilitate

Rusia menține relații „constructive” cu Chișinăul după alegeri


Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov

Rusia va menține relațiile „constructive” cu R. Moldova după alegerile parlamentare de duminică, a declarat joi la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, amintind la un briefing de presă că scrutinul de la 24 februarie a fost în general corect. „Noi totdeauna plecăm de la premisa că un dialog constructiv are mai mult de câștigat în relațiile cu Rusia. Asta ni se pare reciproc acceptabil”, a spus Zaharova, citată de TASS. La începutul săptămânii, șeful Comisiei de politică externă din camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, salutase victoria socialiștilor moldoveni la alegeri, exprimându-și speranța că noul parlament de la Chișinău va reînnoi dialogul cu legislativul F. Ruse.

Alegerile de la 24 februarie, care s-au desfășurat pe vot mixt, au dat o ierarhie care face dificilă alcătuirea unei majorități.

După numărul de mandate obţinute, democraţii sunt pe locul doi, între socialişti şi blocul de opoziţie ACUM, şi niciuna dintre aceste forte politice nu par deocamdată dispuse să intre în coaliţie cu partidul aflat la guvernare.​ Analiștii de la Chișinău iau în calcul ca alegerile să ducă la instaurarea unui blocaj și, eventual, și a unei crize politice.

Președintele moldovean Igor Dodon, care a făcut mai multe vizite la Moscova de când se află la putere, crede că principalele trei partide din viitorul Parlament - Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul ACUM – ar trebui să lase la o parte retorica electorală și să formeze „o coalitie de interes naţional”, dar recunoște, într-un interviu pentru Europa Liberă, că este un scenariu „dificil”.

XS
SM
MD
LG