Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Miza: direcția spre care va merge țara. Est sau Vest?


Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale.

3,2 milioane de alegători din Republica Moldova sunt așteptați astăzi să voteze pentru alegerea parlamentului. Odată cu aceste alegeri are loc și referendumul privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61. Au fost organizate 2140 de secții de votare, dintre care 47 în Transnistria și 125 în străinătate (29 în Italia, 12 în România, 12 în SUA, 11 în Rusia). Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali. Peste 8.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi au fost pentru a supraveghea ordinea publică.

Reportaje electorale, interviuri, analize și toate rezultatele la moldova.europalibera.org

Ministerul de Externe de la Chișinău a anunţat că numărul buletinelor de vot distribuite în diasporă este de 2,5 milioane.

Birourile de votare s-au deschis la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Cozi mari la centrele de votare arondate regiunii transnistrene, Coșnița, 24 februarie 2019
Cozi mari la centrele de votare arondate regiunii transnistrene, Coșnița, 24 februarie 2019

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.

Noua Lege a agegerilor parlamentare permite, în plus să se poată face campanie electorală chiar şi în ziua votului.

Cele 101 fotolii ale Parlamentului Republicii Moldova sunt disputate de 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%.

Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral din Republica Moldova, a anunţat că nu-şi va prezenta rapoartele duminică, întrucât Comisia Electorală a emis o decizie prin care interzice observatorilor să facă declaraţii publice în timpul votării.

Asociaţia a anunţat că va publica, după închiderea secţiilor de votare, trei rapoarte privind desfăşurarea scrutinului, iar a doua zi, la ora 11:00, va susţine o conferinţă de presă referitor la alegeri.

Comisia Electorală Centrală va avea duminică patru briefing-uri pentru a prezenta informaţii despre alegerile parlamentare şi referendumul consultativ. Aplicaţia va fi accesibilă pe pagina de internet a instituţiei, www.cec.md, însă din motive de securitate, linkul către aceasta va fi activ abia în dimineaţa zilei alegerilor.

Conform sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta 'ACUM' (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr - PPDA), de Partidul Democrat, aflat la guvernare, şi Partidul Şor, al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor, condamnat deja în prima instanță la închisoare pentru implicare în devalizarea băncilor („furtul miliardulu” din 2014).

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor decide ca de fiecare dată vectorul geopolitic al acesteia, au loc într-un context politic tensionat, pe fondul profundelor divergenţe între putere şi opoziţie. Observatorii se aşteaptă la un nivel de absenteism crescut din cauza încrederii scăzute a cetăţenilor în instituţiile statului şi a degradării standardelor democratice.

XS
SM
MD
LG