Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Muntenegru, într-un scrutin care-i testează orientarea pro-occidentală


Alegătorii din Muntenegru au de optat duminică între o serie de coaliții și partide care concurează la alegerile parlamentare, fără prea multe șanse ca vreun partid sau forță politică să câștige cu o majoritatea clară.

Nici Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), aflat îndelung la guvernare, nici liderul opoziției pro-rus și pro-sârb Frontul Democratic (DF) nu au prea multe șanse să obțină o majoritate netă în parlamentul cu 81 de locuri.

Autoritățile electorale au stabilit că prezența la vot de la ora 13.00, de 51,5%, a crescut față de 39,9% de la aceeași oră în urmă cu patru ani.

Tema dominantă a campaniei, care s-a desfășurat în principal în online și pe rețelele de socializare, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost o lege religioasă despre care Biserica Ortodoxă Sârbă spune că ar priva-o de proprietățile sale din țară.

Legea, care a intrat în vigoare în ianuarie, spune că comunitățile religioase trebuie să dovedească deținerea proprietății încă din anul 1918, anul în care Muntenegru s-a alăturat Regatului Iugoslaviei, iar biserica sa a fost subordonată Bisericii Ortodoxe Sârbe, pierzându-și toate proprietățile.

Biserica Ortodoxă Sârbă spune că legea are ca scop recuperarea proprietăților și a susținut proteste zilnice împotriva acestei legi.

Oficialii muntenegreni au negat în mod repetat acuzațiile.

Muntenegru s-a despărțit de Serbia printr-un referendum, în 2006, și s-a îndepărtat de Belgrad și de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental și aderând la NATO în 2017.

XS
SM
MD
LG