Rezultatele la alegerile prezidențiale, raportate către BEC începând cu ora 22:00
Reprezentanții birourilor electorale județene, de sector sau din străinătate au dispoziție să comunice rezultatul renumărării începând cu ora 22:00, pe 1 decembrie, și nu mai devreme, chiar dacă au finalizat procesul.
Asta deoarece în paralel se desfășoară alegerile parlamentare.
Reprezentanții Biroului Electoral Central au declarat pentru Europa Liberă că, în cazurile în care s-a terminat renumărarea, președinții de birouri electorale trebuie să închidă calculatorul și documentele cu datele centralizate într-un seif sigilat și să nu transmită informațiile către BEC decât după ora 22:00 a zilei de 1 decembrie.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că toate buletinele de vot înregistrate din secțiile de votare din străinătate expediate către Biroul electoral nr. 48, dedicat secţiilor de votare organizate în afara țării.
MAE precizează, citat de News.ro, că la acest birou electoral se vor afla luni peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.
Italia - cei mai mulți alegători în diaspora până la ora 14:00
În diaspora, până la prânz, la ora 14:00, votaseră peste 360.000 de persoane. Cele mai multe dintre ele erau în Italia - peste 65.000. Pe locul doi la prezență la vot este Marea Britanie, cu mai mult de 54.000 de votanți, urmată de Germania.
45.000 de votanți în Republica Moldova până la ora 14:00
Până la ora 14:00, în Republica Moldova au votat aproximativ 45.000 de oameni - 15.000 dintre ei sâmbătă, în prima zi de vot în disapora. La turul I al alegerilor prezidențiale, de săptămâna trecută, au votat, în trei zile, peste 80.000 de persoane în Republica Moldova - o cifră record.
Reporterii Europei Libere au transmis că, după orele prânzului la unele secții de votare din centrul Chișinăului, pe o vreme rece și înnorată, se formaseră cozi.
Xenia Ceban, educatoare la o grădiniță din Chișinău, a declarat: „Am votat pentru dreptate, pentru pace și stabilitate, pentru ca România și Republica Moldova să fie o țară(...) să nu depindem de alte țări, dar de UE”.
Oficialii avertizau oamenii, înainte să-i lase să intre în secțiile de votare, că trebuie să aibă la ei nu doar act de identitate românesc, ca la prezidențialele din 24 noiembrie, ci și un act moldovenesc.
În unele cazuri, au fost acceptate doar fotografii ale actului respectiv, din telefonul alegătorului, dar cel puțin un cetățean a fost văzut de Europa Liberă plecând supărat, pentru că nu a avut nici așa ceva și nu a putut să voteze.
Natalia, care și-a dat doar numele mic și a venit la vot împreună cu fiul său, spune: „Am votat pentru prietenia dintre România și Republica Moldova. Măcar să se păstreze relația care este acum, o relație de prietenie, de ajutor reciproc. Și nu știu, până la urmă, vorbim aceeași limbă și cred că trebuie să rămânem prieteni și să ne ajutăm reciproc. Am venit cu ajutor la alegeri, pentru că trebuie să educăm tânăra generație să meargă la vot. Sunt pentru prima dată la alegerile românești și am venit pentru că îmi pasă.”
Peste 50 de incidente, dintre care 26 confirmate, au fost semnalate în ziua alegerilor
54 de posibile incidente electorale au fost semnalate în ziua alegerilor parlamentare, până la ora 14:00, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Dintre acestea, 26 au fost confirmate, 21 au fost infirmate, iar trei dintre ele au fost transmise Birourilor electorale pentru soluționare. Polițiștii au deschis zece dosare penale, în special pentru fraudare de vot, au dat cinci amenzi și au emis 17 avertismente, a spus purtătorul de cuvânt al MAI, comisarul-șef de poliție Monica Dajbog.
În Vâlcea, polițiștii fac cercetări într-un caz în care au fost sesizați că un bărbat ar transporta alegători, cu autobuzul, la o secție de vot din Lădești.
În localitatea Darabani, din județul Botoșani, a fost deschis dosar penal față de președinta unei secții de vot, pentru fals în declarații și uz de fals. Mai exact, la includerea în tabloul experților electorali – calitate necesată pentru a fi președinte sau locțiitor de secție de vot – aceasta a dat o declarație că nu este membră a vreunui partid politic. În urma verificărilor, a reieșit că este chiar consilier local a unei formațiuni politice, a explicat reprezentanta MAI.
Au fost deschise dosare penale pentru tentativă de fraudare la vot în județele Galați, Călărași și Dolj.
În Călărași, un polițist care însoțea urna mobilă s-a sesizat după ce unui alegător i-au fost înmânate trei buletine de vot, și a fost deschis dosar penal atât pentru tentativă de fraudare cât și neglijență în serviciu. În municipiul Galați, un alegător a primit trei buletine de vot și a votat pe toate trei. Iar în județul Dolj, un bărbat a încercat să voteze a doua oară, într-o altă localitate.
Un bărbat din Râmnicu-Vâlcea a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sunat la 112 reclamând că o persoană ar influența alegătorii, lucru care nu s-a confirmat.
În schimb, la Amara, în jud. Ialomiția, a fost deschis un dosar penal pentru interzicerea exercitării dreptului de vot, după ce un bărbat a reclamat că nu i-a fost permis, de către Comisia secției de vot, să voteze.