Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare în Spania | Un partid de stânga împotriva unui partid de dreapta și extremele lor


Membrii Partidului Socialist al Muncitorilor lipesc afișe electorale ale premierului interimar și liderului socialist al Spaniei, Pedro Sánchez, lângă un afiș electoral al liderului partidului spaniol de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal.

Alegerile din Spania opun două partide de dreapta și două de stânga. Probabil niciunul dintre ele nu va avea majoritatea și va fi nevoie de o coaliție de guvernare. Coaliția înseamnă însă venirea partidelor extremiste la putere.

Alegerile legislative de duminică au loc înainte de termen. Scrutinul a fost convocat de premierul socialist Pedro Sánchez după ce stânga politică a pierdut alegerile municipale și regionale din 28 mai.

Observatorii spun că, de fapt, alegătorilor spanioli li se cere să decidă cine are prieteni mai extremiști și mai periculoși, guvernul de centru-stânga sau opoziția de centru-dreapta.

Sondajele sugerează că premierul Pedro Sánchez, liderul socialist, va fi înlăturat de conservatorii care au profitat de apropierea lui de grupările secesioniste.

Printre acestea sunt mișcarea de independență a Cataloniei din nordul Spaniei și urmașii politici ai grupului secesionist basc ETA.

De cealaltă parte, socialiștii îi critică pe posibilii aliați extremiști ai adversarilor lor conservatori din Partidul Popular.

Este vorba despre partidul Vox, care ar putea deveni primul partid de extremă dreapta care intră la guvernare de la dictatura lui Franco încoace.

Socialiștii spanioli mizează pe „totul sau nimic”

Pedro Sánchez, prim-ministru al Spaniei din 2018, și liderul Partidului Socialist (PSOE), își propune să câștige alegerile legislative cu toate că ultimele sondaje îi sunt împotrivă.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, la o dezbatere electorală televizată.
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, la o dezbatere electorală televizată.

Analiștii spun că PSOE e vulnerabil pentru că depinde de partide marginale, inclusiv de cele separatiste, pentru a-și menține coaliția de guvernare.

Alegerile de duminică, spun observatorii, seamănă cu un pariu de tipul totul sau nimic al socialiștilor, care mizează pe mobilizarea alegătorilor de stânga, demoralizați, și de condiții de vară caniculară.

Partidul Popular are prima șansă să câștige alegerile

De cealaltă parte se află liderul Partidului Popular (conservator), Alberto Núñez Feijóo. Acesta s-a bucurat de o creștere spectaculoasă a popularității din momentul preluării partidului, în aprilie 2022.

Liderul formațiunii de dreapta, Alberto Núñez Feijóo, vorbește în timpul unei întâlniri electorale la Madrid.
Liderul formațiunii de dreapta, Alberto Núñez Feijóo, vorbește în timpul unei întâlniri electorale la Madrid.

Feijóo a fost inițial considerat un politician moderat, dar convocarea alegerilor anticipate l-a făcut însă să schimbe discursul și să vină cu promisiuni mai apăsat de dreapta. El a anunțat că va abroga multe legi ale guvernului de stânga și a devenit mult mai agresiv împotriva premierului socialist Pedro Sánchez.

Feijóo e criticat pentru că nu a clarificat cât de deschis e la o coaliție cu formațiunea de extremă dreapta Vox și că a încercat să minimalizeze legăturile sale din trecut cu un traficant de droguri.

Vox speră să facă coaliție cu Partidul Popular

În al doilea eșalon electoral se află Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, care afirmă că are ca misiune salvarea sufletului Spaniei.

Liderul partidului Vox, de extremă dreapta, Santiago Abascal, la ultima dezbatere electorală televizată înainte de alegerile generale.
Liderul partidului Vox, de extremă dreapta, Santiago Abascal, la ultima dezbatere electorală televizată înainte de alegerile generale.

Abascal a fost un membru al Partidului Popular, pe care l-a părăsit, nemulțumit de gestionarea „lașă” a mișcărilor separatiste din Catalonia și din Țara Bascilor. Vox a intrat pentru prima dată în Parlamentul Spaniei în 2019.

Acest partid apără luptele cu tauri, valorile naționaliste ale regimului Franco, critică feminismul, migrația și are un filon anti-UE.

Abascal are șanse să devină vice prim-ministru al Spaniei, dacă Vox ajunge pe locul trei la alegeri și Partidul Popular va câștiga alegerile fără o majoritate absolută.

Extrema stângă vrea să fie pe locul trei la alegeri

Singura femeie dintre principalii patru candidați la funcția de premier la alegerile de duminică este Yolanda Díaz, actualul ministru al muncii și vicepremier în Guvernul Sánchez.

Candidata alianței radicale de stânga Sumar, Yolanda Díaz, în timpul unei întâlniri de campanie la Barcelona.
Candidata alianței radicale de stânga Sumar, Yolanda Díaz, în timpul unei întâlniri de campanie la Barcelona.

Yolanda Díaz a intermediat acorduri între sindicate și grupurile de afaceri, a negociat creșterea salariului minim și o schemă de șomaj tehnic în timpul pandemiei. E considerată printre cei mai populari politicieni ai țării.

În mai 2022, Díaz a anunțat formarea grupului de extremă stângă, Sumar, și participarea formațiunii la alegeri.

Obiectivul lui Díaz este să se claseze pe locul trei duminică, astfel încât partidul său să intre în coaliția de guvernare alături de socialiștii lui Pedro Sánchez.

Sondajele plasează Sumar la câteva procente în spatele partidului de extremă dreapta, Vox.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG