Linkuri accesibilitate

Alegeri parlamentare: votul în diaspora a început


Votul la alegerile parlamentare a început a început în diaspora, pe 4 decembrie 2020, la ora 20.00, ora României, când s-a deschis secția de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă, anunță Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

1.041 de alegători români din străinătate au votat în primele 12 ore de la începerea procesului de votare pentru alegerile parlamentare, conform news.ro. Alte 21.329 de persoane au votat prin corespondenţă, conform Autorității Electorale Permanente.

Sâmbătă, la ora 9.00 - ora României - votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa.

Vineri, la ora 22.00, ora României, s-au deschis și secțiile de votare organizate în Canberra, Melbourne și Sydney, urmate de secția din Brisbane (ora 23.00, ora României).

Prima zi a votării în străinătate a continuat cu deschiderea secțiilor de votare organizate în Seoul și Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur și Singapore (ora 1.00, ora României).

Având în vedere diferențele de fus orar, votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a 59 ore.

Secțiile din vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland și Seattle) și Canadei (Vancouver) fiind ultimele care se vor închide (luni, 7 decembrie, ora 7.00, ora României).

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 21.00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători, care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

Totodată, MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG