Linkuri accesibilitate

Jo Biden revine în cursa democraților pentru candidatura la Casa Albă, Bloomberg se retrage în favoarea sa.


Bernie Sanders (stânga) este în urma lui Jo Biden după Super Tuesday, alegerile preliminare simultane în 14 state pentru desemnarea candidatului democrat. Alegerile din California vor indica de partea cui se plasează avantajul

Super Tuesday, cum este denumit scrutinul preliminar desfășurat simultan în 14 state americane, a adus o clarificare în tabăra democraților - Joe Biden a marcat o revenire care îl menține cu mari șanse în desemnarea candidatului pentru Casa Albă. Biden a câștigat în nouă state și are 402 delegaţi, în vreme ce Bernie Sanders, cu 314 delegați, se clasează pe locul al doilea.

Important este cine va câștiga voturile delegaților din California - peste 400 de delegați -, unde numărarea voturilor nu s-a încheiat și unde, se pare, că ar avea un avantaj Joe Biden. Dacă va câștiga Sanders, atunci lupta dintre cei doi pentru nominalizare - care va avea loc oficial în iulie, la Convenția democraților - va mai dura.

Michael Bloomberg s-a retras după ce a câștigat doar în teritoriile americane din Samoa
Michael Bloomberg s-a retras după ce a câștigat doar în teritoriile americane din Samoa

Lucrurile s-au mai limpezit și după retragerea lui Michael Bloomberg din cursă, după o înfrângere zdrobitoare în cadrul Super Tuesday. El și-a adjudecat doar voturile din Samoa. După ce a cheltuit o jumătate de miliard de dolari în această campanie, fostul primar al New York-ului a anunțat că îi oferă sprijinul lui Joe Biden.

„Am crezut întotdeauna că, pentru a-l învinge pe Donald Trump, trebuie să fim uniţi în sprijinirea candidatului care are şansa cea mai bună să câștige. După votul de ieri, este clar că acest candidat este prietenul meu, un mare american, Joe Biden”, a declarat Bloomberg, într-o declarație de presă după ce s-a retras.

Și alţi candidaţi retraşi până acum, Amy Klobuchar şi Pete Buttigieg, au anunţat că îl sprijină pe Joe Biden. Rămâne de văzut cui îi va da voturile o ală candidată democrată în cursa pentru desemnarea candidatului democrat pentru funcția de președinte al Statelor Unite. Este vorba de senatoarea Elizabeth Warren, bine plasată la începutul alegerilor preliminare, dar care a suferit un eșec în marțea decisivă, nereușind să-și adjudece nici măcar victoria din propriul stat, Massachusetts, unde Biden a fost învingător.

Joe Biden a obținut voturi ale populației de culoare și ale celor care trăiesc în suburbii
Joe Biden a obținut voturi ale populației de culoare și ale celor care trăiesc în suburbii

Jo Biden, fost vicepreședinte în timpul lui Barack Obama, a primit votul masiv al populației afro-americane și a celor care trăiesc în suburbiile marilor orașe.

Dacă cele peste 400 de voturi se vor îndrepta către Bernie Sanders, senator cu vederi socialiste, atunci lupta dintre cei doi va fi foarte strânsă. Sanders a câștigat în micuțul stat Vermont, locul său natal, în Colorado și Utah. A pierdut un stat mare, Texas, în favoarea lui Biden, dar care, tradițional este republican în alegerea președinților americani.

În discursurile sale, Sanders nu s-a axat doar pe atacarea contracandidatului republicanilor, președintele în funcție Donald Trump, ci l-a vizat și pe Joe Biden. „Nu-l putem învinge pe Trump cu aceleași politici de modă veche”, a spus Sanders, care a făcut aluzie la principalul mesaj al lui Biden, revenirea la perioada Obama.

Sanders promite taxe și impozite mai mari pentru cei bogați și pentru clasa de mijloc, în toate domeniile.

Următoarele alegeri preliminare se vor desfășura la 10 martie, în Michigan, Washington, Idaho, Mississippi, Missouri and North Dakota, care au 352 de delegați. Pentru a obține nominalizarea, un candidat trebuie să obțină 1.991 de delegați.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG