Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale Ucraina. Actorul Volodymyr Zelensky câștigă primul tur cu 30%, Poroshenko- 18%- Exit-poll


Volodymyr Zelenskyy, Petro Poroshenko, Yulia Tymoshenko, principalii candidați la alegerile prezidențiale din Ucraina
Volodymyr Zelenskyy, Petro Poroshenko, Yulia Tymoshenko, principalii candidați la alegerile prezidențiale din Ucraina

Potrivit Reuters, care citează exit-pollurile facute la închiderea urnelor, Volodymyr Zelensky a obținut 30% din sufragii și va intra în turul doi de scutin cu președintele în funcție, Petro Poroshenko, care a luat 18%

Pe locul secund s-ar plasa actualul președinte, Petro Poroshenko, iar fostul premier, Iulia Timoshenko, este cotată cu scoruri care i-ar putea permite intrarea în turul al doilea de scrutin.

Volodymyr Zelensky, în vârstă de 41 de ani, cotat în sondaje cu peste 25 % din intențiile de vot, cu mult peste contracandidații săi, a ajuns celebru pentru că interpretează rolul unui președinte într-un serial de televiziune. El are șansele cele mai mari să intre în turul al doilea ca favorit.

Nereguli la vot

Poliția Națională a Ucrainei a raportat în această dimineață că s-au primit 71 de acuzații de neregularități în procesul de vot în întreaga țară. Majoritatea au fost primite în regiunea de est Donețk, cu nouă în regiunea Dnipropetrovsk, șapte în regiunile Harkov, Kiev, șase în Odesa și patru în Luhansk și Zakarpattia.

Poliția a anunțat că autoritățile au preluat controlul asupra tuturor secțiilor de votare în care s-au produs presupusele încălcări. Aproximativ 39.000 de polițiști asigură securitatea la secțiile de votare la nivel național.

Sondaje turul doi

O competiție strânsă este pentru poziția a doua, în competiție fiind, potrivit sondajelor, Petro Poroshenko și Iulia Timoshenko.​

Preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko, nu pare a avea şanse să câștige dacă în turul al doilea îl va avea contracandidat pe comediantul Vladimir Zelenski.

Ultimele sondaje arată că, dacă în al doilea tur de scrutin ar intra Iulia Timoşenko şi Petro Poroşenko, fostul premier Timoșenko ar obţine 26% din voturi, faţă de 19%, cât ar primi actualul preşedinte al Ucrainei.

Dacă în turul doi ar intra actorul Vladimir Zelenski şi Petro Poroşenko, rezultatele ar fi de 39% respectiv 18%, iar dacă lupta electorală în turul doi s-ar duce între Zelenski şi Timoşenko, rezultatele ar fi de 34% respectiv 21%.
În vârstă de 41 de ani, Zelenski, a cărei ”experiență” politică se reduce la interpretarea unui personaj politic într-un serial TV extrem de popular, conduce în sondaje.

Miza alegerilor pentru Europa

Miza alegerilor din Ucraina, așa cum arată Dan Alexe, este foarte ridicată pentru întreaga Europă. Ucraina este o țară de tranzit pentru gazul rusesc. UE importă majoritatea gazelor naturale consumate. Aproape jumătate din importurile de gaz în UE provin din Rusia, urmată de Norvegia și Algeria.

Alternativele Nord Stream si TurkStream i-ar permite Rusiei să evite trecerea gazului prin Ucraina, ceea ce ar aduce un profit de miliarde de euro.

Aproximativ 67% din veniturile fiscale ale Rusiei vin din exportul energetic, ceea ce reprezintă un instrument politic puternic pentru Kremlin. Companiile din domeniu operează sub supravegherea Kremlinului. Mai mult, susținătorii Nord Stream din Germania și Ungaria, incluzându-l și pe Viktor Orban, au fost acuzați că permit Rusiei să-și facă jocul geopolitic.

XS
SM
MD
LG