Linkuri accesibilitate

Călin Georgescu se va confrunta în turul doi de scrutin al prezidențialelor cu Elena Lasconi, candidata USR.
Călin Georgescu se va confrunta în turul doi de scrutin al prezidențialelor cu Elena Lasconi, candidata USR.

Călin Georgescu și Elena Lasconi au ținut primele discursuri după calificarea în turul II. Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă au demisionat

Candidata USR, Elena Lasconi, a trecut luni dimineață pe locul doi în urma rezultatelor din primul tur, depășindu-l pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă, candidatul PNL, se află pe locul cinci, după candidatul AUR, George Simion.

06:43 24.11.2024

La București are loc un referendum local, în paralel cu prezidențialele

În aceeași zi cu alegerilor prezidențiale, în Capitală are loc un referendum convocat de Primarul General, Nicușor Dan. Prin urmare, bucureștenii vor primi la secțiile de votate patru buletine de vot pentru data de 24 noiembrie 2024:

  • Un buletin de vot pentru alegerea președintelui României;
  • Trei buletine de vot pentru referendum, câte unul pentru fiecare dintre cele trei întrebări propuse.

La referendum, bucureștenii se vor putea pronunța în privința a trei teme:

  • împărțirea banilor din taxe și impozite între primăria generală a capitalei și primăriile de sector;
  • emiterea autorizațiilor de construire;
  • finanțarea unui program educațional antidrog în școlile din București.

Aproximativ 1,8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să voteze atât la alegerile prezidențiale cât și la referendum.

06:40 24.11.2024

Ce trebuie să știi în ziua alegerilor prezidențiale de azi

Duminică, 24 noiembrie, au loc alegerile prezidențiale, primul tur de scrutin. Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. La secțiile în care, la ora oficială de închidere, vor fi alegători la cozi, președinții secțiilor pot decide prelungirea votării până la maxim ora 24:00.

În cursa prezidențială sunt înscriși 14 candidați. În total sunt 19.918 secții de votare, din care 18.968 de secţii de votare în țară şi 950 de secţii în străinătate. Pe listele permanente sunt înscriși 18.008.480 de alegători cu drept de vot.

Alegătorii pot vota în localitatea de domiciliu sau reședință doar la secția de votare arondată adresei din actul de identitate. De asemenea, ei pot vota, dacă sunt plecați din localitatea de domiciliu, la orice secție de votare din localitatea în care se află. În străinătate, românii pot vota la oricare dintre secțiile organizate de ambasade, consulate sau alte puncte special desemnate. Persoane cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesibilitatea.

Descarcă aici un model de buletin de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.

În premieră, rezultatele alegerilor prezidențiale vor fi publicate pe pagina Autorității Electorale Permanente pe măsură ce se realizează centralizarea voturilor, după închiderea secțiilor de votare.

În diaspora, votul a început deja de vineri, 22 noiembrie. Până duminică la ora 6:00, peste 222 de mii de alegători au votat în străinătate, potrivit AEP.

Al doilea tur al alegerilor, dacă va fi necesar, a fost programat pentru data de 8 decembrie.

XS
SM
MD
LG