Linkuri accesibilitate

Călin Georgescu se va confrunta în turul doi de scrutin al prezidențialelor cu Elena Lasconi, candidata USR.
Călin Georgescu se va confrunta în turul doi de scrutin al prezidențialelor cu Elena Lasconi, candidata USR.

Călin Georgescu și Elena Lasconi au ținut primele discursuri după calificarea în turul II. Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă au demisionat

Candidata USR, Elena Lasconi, a trecut luni dimineață pe locul doi în urma rezultatelor din primul tur, depășindu-l pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă, candidatul PNL, se află pe locul cinci, după candidatul AUR, George Simion.

09:32 24.11.2024

Prezența la vot la nivel național, ora 9:30 – 5,43 %

La ora 9:30, prezența la vot la alegerile prezidențiale a fost de 5,43 %. Aproape un milion de alegători din țară au votat deja. Județele cu prezența cea mai mare la alegeri sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ilfov.

De cealaltă parte, prezența cea mai mică se înregistrează în Maramureș, Satu Mare, Harghita, Bistrița-Năsăud, Sibiu.

Puteți urmări evoluția prezenței la vot în timp real pe pagina Europa Liberă România.

09:26 24.11.2024

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a votat la București

Candidatul PSD la Preşedinţie, Marcel Ciolacu, a declarat că a votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume şi una în care cetăţenii să aibă un trai decent.

Marcel Ciolacu a votat duminică, în jurul orei 9:00, la o secţie din Bucureşti.

Președintele PSD și candidatul partidului la Președinție Marcel Ciolacu a votat într-o secție din București.
Președintele PSD și candidatul partidului la Președinție Marcel Ciolacu a votat într-o secție din București.

„Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la ieşirea din secţia de votare.

09:19 24.11.2024

Peste 300 de sesizări legate de incidente electorale au fost transmise sâmbătă

Peste 300 de sesizări au fost semnalate, sâmbătă, cu privire la posibile incidente electorale; 33 dintre acestea nu s-au confirmat şi 87 sunt în curs de verificare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a adăugat că au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei.

„Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a declarat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că cele mai multe sesizări primite s-au referit la difuzarea de mesaje electorale după încheierea campaniei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că cele mai multe sesizări primite s-au referit la difuzarea de mesaje electorale după încheierea campaniei.

Ea a adăugat că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

„Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al MAI.

Sâmbătă, USR l-a acuzat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, că se folosește de funcție pentru a transforma Poliția Română „într-un instrument de intimidare”.

Acuzația a venit după ce în mai multe orașe „polițiștii au ajuns la ușile oamenilor pentru a-i sancționa… pentru postări de Facebook”.

„O membră USR din Timișoara a fost sancționată de Poliție după ce a distribuit un mesaj al unui europarlamentar USR. În Brașov și București, simpatizanții USR au primit telefoane sau sancțiuni. Aceste tactici sunt revoltătoare și nedemne de o țară democratică”, a transmis USR pe rețelele sociale.

În replică, Poliția Română a transmis că promovarea electorală în afara perioadei permise este interzisă.

De altfel, Biroul Electoral Județean Argeș a decis inclusiv că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a încălcat legea electorală cu un mesaj pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a prezentat şi principalele fapte interzise în ziua votului:

  • persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuieşte alegătorii, la sediul secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei;
  • persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei;
  • nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei şi 10.000 lei;
  • comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei;
  • împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani;
  • oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;
  • votarea de două sau mai multe ori sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât este legal, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi;
  • utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi;
  • încălcarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
08:56 24.11.2024

Președintele Forței Drepte, Ludovic Orban, retras din competiția electorală, a votat

Președintele formațiunii Forța Dreptei, Ludovic Orban, care s-a retras din cursa prezidențială în ultima săptămână de campanie, a îndemnat alegătorii să iasă în număr mare la vot.

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.
Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

Ludovic Orban a declarat: „Am fost în situaţia în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toţi simpatizanţii mei, pe toţi cei care cred în mine, să facă ceea ce am făcut eu”.

Ludovic Orban este în continuare înscris oficial pe buletinul de vot.

El a anunţat la începutul acestei săptămâni că se retrage din competiţia prezidenţială şi că susține un alt candidat.

Ludovic Orban a precizat, potrivit Agerpres, că deși el s-a retras din cursa electorală, formațiunea pe care o conduce va participa în continuare la alegerile parlamentare programate pentru 1 decembrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG