Profilul alegătorului. Cine l-a votat pe Călin Georgescu
Sociologul Remus Ștefureac a realizat un scurt profil al celui care l-a votat pe candidatul independent Călin Georgescu.
Cei mai mulți dintre votanții săi au studii medii (23%), iar categoria de vârstă predominantă este 18-24 de ani (31%).
Călin Georgescu a ținut primul discurs de după victoria în primul tur prezidențial
Candidatul independent Călin Georgescu, clasat pe primul loc în alegerile prezidențiale de duminică, respinge acuzaţiile că ar fi extremist, în prima reacție publică de la încheierea votului.
El afirmă că „politicienii sunt singurii care încă nu au înţeles ce s-a întâmplat”.
Potrivit datelor furnizate Autoritatea Electorală Permanentă, Călin Georgescu a primit peste 2,1 milioane de voturi. A intrat în turul al doilea candidata USR, Elena Lasconi, care a fost votată de 1,7 de milioane de români.
Georgescu le-a mulțumit celor care l-au votat: „Vocea voastră a fost auzită.”
„Ne-am recâştigat demnitatea. (...) Politicienii sunt singurii care încă nu au înţeles ce s-a întâmplat”, a mai transmis Georgescu, adăugând că nu există locul 1 sau locul 2, ci doar poporul român, transmite News.ro.
„Sunt acuzat de extremism. (...) Fals. Total fals. Sunt dedicat cu totul poporului român. (...) Râmânem direct legaţi de valorile europene, dar trebuie să ne regăsim valorile noastre”, a mai declarat Georgescu.
„Nu sunt extremist, aşa cum se spune pe canalele media şi de către politicieni. Nu sunt fascist. Nu sunt nimic din ceea ce încercaţi să conturaţi la adresa mea, domnilor jurnalişti şi doamnelor”, a mai spus Călin Georgescu, adăugând că își iubește țara.
„De ce vă aşteptaţi să cataloghez într-un fel sau altul liderii acestei lumi, cât timp noi ca să avem pace cu toţii nu avem voie să catalogăm pe nimeni. Conflictele se rezolvă prin negociere şi dialog, iar în familiile noastre dacă nu găsim un consens atunci rămânem mereu într-o veşnică confruntare şi ne pierdem stabilitatea familiei”, a mai spus Călin Georgescu.
El a mai pledat pentru pace: „Dacă nu oprim războaiele dintre noi, nu putem avea pretenţia să oprim războaiele dintre naţiuni. Nu va fi pace niciodată în acest fel. Vrem linişte pentru ţara noastră”.
„Vrem pace, vrem rost. Vreau să văd politicienii cum trec peste orgoliile lor şi realizează un consens pentru acest popor şi doar pentru acest popor. Avem o misiune dificilă, dar nu este imposibilă atâta timp cât vom fi uniţi. Alegeţi lideri respectaţi de oameni şi veţi fi din nou şi voi respectaţi. Partidele trebuie să îşi regăsească scopul, să se uite în statutul lor şi să facă ce au promis oamenilor”, a declarat Călin Georgescu.
Europarlamentar PNL: Singura variantă responsabilă acum este să susţinem candidatul pro-european
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că singura variantă responsabilă pentru PNL este să susţină candidatul pro-european la alegerile prezidenţiale împotriva candidatului pro-rus.
„Singura variantă responsabilă acum este să susţinem candidatul pro-european la alegerile prezidenţiale împotriva candidatului pro-rus. Rezultatul de ieri este neaşteptat, dar nu trebuie să credem că este şi întâmplător. Rusia alimentează de ani de zile discursul antieuropean în România şi în toată Europa. A încercat să destabilizeze Republica Moldova, a destabilizat Georgia, iar acum încearcă acelaşi lucru în România. Instrumentele sunt similare, chiar dacă nu identice”, afirmă Siegfried Mureşan, citat de News.ro.
„De aceea, alegerea de peste două săptămâni nu va mai fi una între stânga şi dreapta ci va fi o alegere între continuarea dezvoltării României în interiorul Uniunii Europene şi apropierea de Federaţia Rusă”, adaugă eurodeputatul PNL.
El mai spune că „va fi o alegere între stilul de viaţă europeană, bazat pe libertăţi, pe valori democratice, şi modul de viaţă al Federaţiei Ruse, bazat pe teamă, pe neîncredere, pe instabilitate”.
Partidul Național Liberal nu a făcut vreo recomandare de vot. Luni după-amiază, președintele partidului, Nicolae Ciucă, și-a anunțat demisia.
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al PNL
Nicolae Ciucă și-a anunțat luni, 25 noiembrie, demisia din funcția de președinte al Partidului Național Liberal. El s-a clasat pe locul cinci în turul I al alegerilor prezidențiale.
Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează din funcția de președinte al PNL după ce a obținut doar 8,79% din voturi, cu mult sub estimările partidului.
Anunțul său a venit după ce și Marcel Ciolacu, a anunțat luni că a demisionat de la șefia PSD.
Anunțul demisiei lui Nicolae Ciucă:
„Dragi români, vă mulțumesc pentru încrederea acordată! Demisionez din funcția de președinte al PNL. Partidele tradiționale, chiar și așa, cu multe erori de programare, sunt cele care trebuie să țină România unită.
Partidul Național Liberal este conștient de miza enormă a acestor zile. Partidul Național Liberal are resurse pentru a le arăta oamenilor tot ceea ce a făcut bun în acești ani, are dovada că investițiile din bani europeni au ridicat nivelul de trai al multor comunități. Dar mai mult decât atât, Partidul Național Liberal este conștient de greșelile pe care le-a făcut și va lupta până la capăt pentru ca România să rămână o țară liberă și democratică.
PNL nu va ceda! Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni, sute de mii de membri cu inima curată, dornici să muncească pentru țară indiferent cât de greu ne-ar fi.
Trebuie să schimbăm multe, dar două chestiuni nu putem schimba: opțiunea noastră euroatlantică și protejarea a ceea ce suntem, noi, românii. Un popor credincios, care face industrie, IT și agricultură, se ocupă și de meșteșuguri, are o resursă de inteligență enormă, dorește să protejeze și să ridice capitalul autohton și nu și-a pierdut niciodată speranța.
Dragi români, am înțeles ce ați dorit să ne transmiteți! În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor.
Le mulțumesc tuturor cetățenilor pentru votul exprimat și vă asigur de întreg respectul meu!”