Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 15 și 29 septembrie - surse politice


Nicolae Ciucă (stânga) și Marcel Ciolacu spun că lista comună de la europarlamentare trebuie deschisă de o femeie.
Nicolae Ciucă (stânga) și Marcel Ciolacu spun că lista comună de la europarlamentare trebuie deschisă de o femeie.

Liderii PSD şi PNL au agreat, în şedinţa de marţi a coaliţiei, ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare în primul tur pe 15 septembrie, iar al doilea tur să aibă loc pe 29 septembrie, au precizat surse politice, pentru News.ro & G4Media.

Şedinţa coaliţiei PSD-PNL este încă în desfăşurare. Discuţiile vizează lista comună PSD-PNL la europarlamentare şi cine va fi cap de listă, potrivit News.ro.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la eveniment dedicat reprezentării femeilor în alegeri, că speră ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid.

Preşedintele PSD a precizat că acest lucru a fost propus şi de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Liderul liberalilor a declarat, înaintea şedinţei de marţi a coaliţiei, că omul de afaceri Dan Ostahie este un antreprenor de succes şi dacă va dori să facă pasul spre politică va fi foarte bine.

Nicolae Ciucă a mai spus că nu i-a propus să fie candidat al coaliţiei la Primăria Generală ci să fie consultat dacă poate fi sondat. Dan Ostahie este patronul lanțului de magazine Altex și a participat la mai multe evenimente organizate de PNL.

La rândul lui, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că el crede că coaliţia va avea un candidat comun la Primăria Capitalei.

Marcel Ciolacu a mai declarat că, până la 1 iunie, trebuie făcute demersurile pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie.

„Avem, până la 1 iunie, comasările de făcut”, a spus el.

Premierul a adăugat că modificarea Codului administrativ pentru comasarea alegerilor va fi făcută prin ordonanţă de urgenţă, nu prin proiect, ca să devină lege.

Pe 21 februarie, PSD și PNL au votat în forurile de conducere să comaseze europarlamentarele cu localele și să aibă liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.

Astfel, alegerile europarlamentare și locale vor avea loc pe 9 iunie. Alegerile prezidențiale vor fi în septembrie, iar parlamentarele pe 8 decembrie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG