Linkuri accesibilitate

Poliția: Peste 70% din procesele verbale din Sectorul 1 se aflau asupra consilierului PSD


Romania, Percheziții pentru acuzații de fraudă electorală în Sectorul 1

Șeful Poliției Sector 1, comisarul Ionuț Dana, a anunțat că este deschis un dosar penal in rem privind falsificarea de documente și evidențe electorale.

Dosarul în care momentan sunt cercetate faptele fără a fi puse încă persoane sub acuzare vizează o posibilă fraudă în alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Dosarul a fost deschis după ce Clotilde Armand a reclamat la poliție sustragerea unor procese verbale de la sectorul 1, ale secțiilor de votare în original, care s-au găsit la PSD.

Șeful Poliției Sector 1 a confirmat că asupra unui bărbat s-au descoperit 473 de procese verbale, iar acum polițiștii colaborează cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a stabili autenticitatea lor.

În total, în Sectorul 1 au fost organizate 166 de secții de votare, prin urmare în total existau 664 de procese verbale la finalul alegerilor (câteva patru pentru fiecare secție). Astfel, bărbatul menționat în anchetă avea asupra lui 71,2% din totalul proceselor verbale.

Comisarul Dană a spus despre bărbat că figurează ca „înscris pe lista electorală a unui partid politic la rubrica de consilier local", dar a refuzat să numească partidul.

El a arătat că în total au fost audiate opt persoane, care sunt membre a mai multor partide politice.

Ancheta a plecat după ce bărbatul cu procesele verbale ar fi fost văzut ieșind din clădirea unde a funcționat un birou electoral al sectorului 1, de către mai mulți reprezentanți ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale.

Marți, Clotilde Armand a anunțat că va cere implicare procurorilor de la Parchetul General pe această temă.

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache a cerut renumărarea voturilor și spune că, potrivit numărătorii paralele, de la PSD, el ar fi câștigătorul alegerilor, cu un avans de 200 de voturi față de Armand. Tudorache mai spune că procesele verbale care s-au găsit asupra candidatului PSD de pe lista de consilieri nu ar fi originalele și că acesta aduna copii pe care să le ducă la partid, pentru numărătoarea paralelă a social-democraților.

Competiția pentru Primăria Sectorului 1 este extrem de strânsă și atât Clotilde Armand cât și Dan Tudorache și-au declarat victoria pe baza numărătorilor paralele. Rezultate finale nu sunt încă gata, dar conform rezultatelor parțiale candidat USR-Plus este în fața cu puțin peste 1.000 de voturi.

Cursa a fost la fel de strânsă și controversată și în urmă cu 4 ani, când Armand a pierdut în fața lui Tudorache fotoliul de primar, după ce acesta a adunat cu 1.700 de voturi mai mult.

De ce este atât de important Sectorul 1? Pentru că este cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Sectorul 1 are un buget de circa 280 milioane de euro anual la o populație de aproximativ 250 000 locuitori, dintre care 200.000 au drept de vot. Primarul de la Sectorul 1 are la dispoziție 1.120 euro pentru fiecare locuitor, în timp primarul de la Cluj are 860 de euro, iar cel de la Iași, 530 euro.

La bugetul sectorului 1 din București ajung cote din impozitul pe salarii de la 500.000 de angajați. În plus, aici sunt cele mai scumpe terenuri din țară, nu de puține ori terenurile sectorului fiind „vânate” de mafia imobiliară.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG