Linkuri accesibilitate

Alegeri SUA: Dezbateri aprinse, atacuri personale de la un capăt la altul


Dezbaterea între Donald Trump și Joe Biden

Președintele american Donald Trump și contracandidatul său Joe Biden s-au confruntat în prima dezbatere televizată care a fost marcată de 90 de minute haotice cu numeroase atacuri personale și întreruperi de ambele părți care subliniază stilurile diferite ale celor doicompetitori din alegerile din 3 noiembrie.

Dezbaterea s-a axat pe gestionarea pandemiei de coronavirus, nominalizarea pentru postul vacant de la Curtea Supremă, siguranță publică și inechitățile rasiale, printre altele, iar Donald Trump a lansat mai multe critici la adresa lui Joe Biden care au primit un răspuns similar din partea democratului.

Cei doi au vorbit frecvent unul peste altul, Biden l-a numit pe Trump „mincinos" „clovn" sau „cățelușul lui Putin", iar la un moment a izbucnit: „Vrei să taci, omule!".

La rândul său, Trump a afirmat despre Biden că „stânga radicală îl are la degetul mic" și l-a ironizat pentru insistența de a purta mereu mască pentru a se proteja de coronavirus precum recomandă medicii. Președintele american a afirmat că fiul lui Biden, Hunter, a beneficiat neadecvat de conexiunile tatălui în timp ce lucra în Ucraina.

Acuzații și negări au curs pe toată durata dezbaterii, astfel încât moderatorul Chris Wallace de la Fox News a trebuit în repetate rânduri să intervină. El s-a arătat în special deranjat de președintele Trump căruia i-a cerut să nu mai întrerupă și i-a amintit că regulile dezbaterii au fost acceptate de echipa sa.

Tradiționala strângere de mână de la începutul dezbaterii a fost eliminată alături de mai multe formalități ca măsură de prevenție în contextul actualei pandemii. Dezbaterea a avut loc la o universitate din Cleveland, Ohio, și s-a bucurat de prezența a circa 100 de persoane.

Joe Biden a criticat felul în care Donald Trump a gestionat pandemia de coronavirus, afirmând că președintele a „așteptat și așteptat" pentru a acționa atunci când virusul a ajuns în SUA și „încă nu are un plan".

El i-a transmis lui Trump să iasă din „groapa cu nisip" - aluzie la pasiunea lui Trump pentru golf - și să meargă în Casa Albă pentru a agrea un plan bipartizan de salvare a oamenilor.

„Am făcut o treabă foarte bună", a răspuns Trump, adăugând: „Dar pot să îți spun, Joe, niciodată nu ai fi putut face ce am făcut. Nu este în gena ta".

Cei doi candidați s-au contrazis și privind gradul de încrede în rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, cu Trump care a exprimat mai multe dubii privind voturile prin corespondență, care vor fi folosite pe scară mai largă în 2020.

El a sugerat din nou, în timpul dezbaterii, că ar putea să nu accepte o înfrângere și a criticat votul anticipat și cel prin corespondență, care au fost folosite de ani buni în Statele Unite fără probleme serioase. Trump a insistat că sunt vulnerabile la fraudă.

Joe Biden le-a cerut americanilor să își exprime votul „oricând găsesc că e mai bine pentru ei", afirmând că Trump „nu va fi capabil să vă oprească din a determina rezultatul acestor alegeri".

Candidații au petrecut mai mult timp pe subiectul nominalizării lui Amy Coney Barrett pentru postul vacant de la Curtea Supremă după decesul judecătoarei liberale Ruth Bader Ginsburg. Biden și alți democrați se opun unei nominalizări făcute de Trump în puținul timp rămas până la alegeri.

Trump a subliniat că republicanii au câștigat în 2016 ceea ce le conferă dreptul de a face o numire.

Președintele american a minimalizat o anchetă din New York Times care afirmă că s-a folosit de scăpări legislative pentru a plăti mai puțin din impozitul federal pe venit în ultimii ani.

Trump a insistat că a plătit „milioane" sub formă de taxe și a afirmat că toți oamenii de afaceri au făcut ca el „doar dacă nu sunt proști". El a spus că va pune la dispoziție declarații sale fiscale, fără a preciza și când.

Cu câteva ore înainte de dezbatere, Joe Biden și-a publicat declarațiile fiscale care arată că el și soția sa au plătit mai mult de 346.000 de dolari în impozite federale și alte plăți din 2019 în urma unui venit obținut de aproape 985.000 de dolari.

Când subiectul a ajuns la relațiile interrasiale din țară, Trump a evitat o întrebare dacă este dispus să condamne suprematiștii albi și grupările militare conexe.

„Pot spune că aproape tot ce văd vine din partea stângă, nu din dreapta", a afirmat Trump. „Sunt dispus să fac orice. Vreau să văd pace".

Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că se folosește de „orice ca o portavoce pentru a genera ură rasială, diviziuni rasiale".

Donald Trump a reamintit de sprijinul oferit de Biden în anii 90, pe vremea când era senator, pentru o lege care a dus la încarcerarea în număr mare a afro-americanilor pentru a afirma că fostul vicepreședinte „i-a tratat la fel de rău ca oricine din această țară".

Tonul extrem de aprins al primei dezbateri a ridicat imediat întrebări dacă celelalte două dezbateri dintre Trump și Biden vor mai avea loc precum au fost stabilite.

Următoarea dezbatere programată este între cele două propuneri de vicepreședinți. Mike Pence și Kamala Harris se vor confrunta într-o dezbatere programată pentru 7 octombrie.

XS
SM
MD
LG