Linkuri accesibilitate

Luptă strânsă între Erdoğan și Kılıçdaroğlu, pentru președinția Turciei. E așteptat turul doi al alegerilor


Fiecare dintre cei doi principali candidați la funcția de președinte al Turciei, Recep Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu își anunță victoria în alegerile de duminică. Cel mai probabil va exista un tur doi al scrutinului, transmite Reuters.

Asta dacă niciunul dintre cei doi candidați nu ar obține peste 50% din voturi. Turul doi se va desfășura în 28 mai.

Rezultatele preliminare pentru alegerile prezidențiale indicau un avans confortabil al președintelui Erdoğan, dar pe măsură ce numărătoarea a avansat, acesta s-a diminuat, scrie agenția de presă.

Sondajele de opinie de dinaintea startului alegerilor îl dădeau ca favorit pe candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu​, cotat chiar cu peste 50% din opțiunile de vot.

Ambii candidați contestă însă numărătorile sau estimările contracandidatului, în condițiile în care nu există încă un rezultat oficial, remarcă Reuters.

Agenția de presă deținută de statul turc Andalou, citată de publicații turce, anunța că după numărarea a aproximativ 80% din voturi Erdoğan ar fi avut 50.43% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat ar fi obținut 43,77%, notează Reuters.

Opoziția a contestat estimările, transmițând că rezultatele ar fi fost transmise într-o manieră convenabilă lui Erdoğan.

Lideri ai opoziției au declarat pentru agenția de presă că cel mai probabil nu va exista un învingător direct, astfel că acesta se va decide în turul 2.

În cursă este înscriș și candidatul ultranționalist Sinan Oğan, cotat cu aproximativ 5% din opțiunile de vot, notează The Guardian.

Și acesta a declarat că în opinia sa alegerile se vor decide în turul al doilea.

Locuitorii Turciei au avut de ales duminică și formațiunile care îi vor reprezenta în Parlament. Lupta se duce între coaliția condusă de Erdoğan și cea care îl susține pe Kılıçdaroğlu, formată din șase partide.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG