Linkuri accesibilitate

Turcii își aleg duminică președintele și partidele care îi vor reprezenta în Parlament


Alegătorii din Turcia, țară cu aproximativ 85 de milioane de locuitori își desemnează duminică președintele și partidele care îi vor reprezenta în Parlament.
Alegătorii din Turcia, țară cu aproximativ 85 de milioane de locuitori își desemnează duminică președintele și partidele care îi vor reprezenta în Parlament.

Populația Turciei își alege duminică președintele, dar și partidele care vor face parte din Parlament.

Pentru funcția de șef al statului se anunță o luptă strânsă între președintele în funcție Recep Erdoğan, de 20 de ani la putere și liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu.

Alegerile sunt considerate printre cele mai importante din istoria modernă de 100 de ani a țării, remarcă Reuters.

Asta întrucât în funcție de rezultate, direcția țării ar putea fi îndreptată mai spre Vest - în cazul victoriei lui Kılıçdaroğlu, fie spre Est și consolidarea autocrației președintelui Erdoğan, în cazul victoriei acestuia, arată o analiză a Europei Libere.

Asta întrucât pot aduce un punct de cotitură în evoluția țării. Sondajele de opinie îi oferă contracandidatului lui Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, care se sprijină pe o alianță de șase partide, un ușor avans.

Urnele s-au deschis duminică la ora 8 și se închid la ora 17. Legile din Turcia interzic comunicarea oricărui posibil rezultat înainte de ora 21, astfel că primele indicii legate de cine va câștiga scrutinul sunt estimate seara târziu, informează Reuters.

Dacă niciunul dintre cei doi principali candidați nu va obține peste 50% din voturile alegătorilor, va exista un tur al doilea al alegerilor prezidențiale, în 28 mai.

Turcii aleg duminică și partidele care îi vor reprezenta în Parlament, unde lupta se va da de asemenea între „Alianța Poporului”, în frunte cu partidul conservator-islamist Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK) al președintelui în exercițiu și „Alianța Națiunii”, formată din șase partide de opoziție, care îl susțin pe Kemal Kılıçdaroğlu.

La alegerile parlamentare, alianța susținătoare al lui Erdoğan este cotată cu prima șansă.

Un rol important în alegeri va reveni însă comunității kurde, care reprezintă aproximativ 12% din populația de 85 de milioane a Turciei. Aceștia susțin Partidul Democrat al Poporului (HDP), prokurd, al doilea partid de opoziție al țării.

Nu face parte din coaliția de partide a lui Kemal Kılıçdaroğlu, dar este opozant al președintelui în funcție și și-a manifestat public susținerea pentru contracandidatul acestuia.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG