Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán spune că UE și Zelenski sunt „adversari”, după câștigarea celui de-al patrulea mandat


Premierul ungar Viktor Orbán, în timpul discursului ținut în fața susținătorilor săi, după anunțarea rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare la Budapesta, Ungaria, 3 aprilie 2022.
Premierul ungar Viktor Orbán, în timpul discursului ținut în fața susținătorilor săi, după anunțarea rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare la Budapesta, Ungaria, 3 aprilie 2022.

Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a obținut al patrulea mandat, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Ungaria, care au avut loc pe 3 aprilie.

Fidesz, partidul lui Viktor Orbán, a obținut 53,1% din voturi, după numărarea a 98% din voturi, arată rezultatele preliminare. Alianța condusă de Péter Márki-Zay, Opoziția Unită, a obținut 35% din voturi.

Viktor Orbán i-a criticat pe birocrații de la Bruxelles și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, numindu-i „adversari”, în discursul de după anunțarea rezultatelor, transmite BBC.

„Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”, a mai spus el, menționând pe lista adversarilor și „stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream”.

„Am obținut o victorie atât de mare, încât poate fi văzută chiar și de pe Lună. Am apărat suveranitatea și libertatea Ungariei”, a mai spus premierul maghiar, citat de Reuters.

Alegeri monitorizate de OSCE

Péter Márki-Zay, candidatul celor șase partide de opoziție, a recunoscut înfrângerea, declarând însă că victoria Fidesz s-a datorat ca urmare a vastei „mașinării de propagandă” a contracandidatului său.

Péter Márki-Zay, candidatul opoziției, și-a recunoscut înfrângerea în discursul ținut duminică seară în Budapesta, 3 aprilie 2022.
Péter Márki-Zay, candidatul opoziției, și-a recunoscut înfrângerea în discursul ținut duminică seară în Budapesta, 3 aprilie 2022.

„Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea, tristețea... Știam că va fi un teren de joc inegal. Recunoaștem că Fidesz a obținut o majoritate uriașă de voturi. Dar încă contestăm dacă aceste alegeri au fost democratice și libere”, a spus el, potrivit Reuters.

Alegerile din Ungaria au fost monitorizate de o delegație completă a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care a inclus 200 de persoane, un lucru neobișnuit pentru un stat membru al Uniunii Europene.

OSCE a trimis echipe mult mai mici la alegerile care au avut loc în 2014 și 2018, pe care le-a catalogat ca „libere, dar nu corecte”.

În cei 12 ani de când se află la putere, Viktor Orbán a rescris Constituția Ungariei, a umplut instanțele cu persoane agreate și a schimbat sistemul electoral în avantajul său.

Agenda sa politică este considerată ca fiind o subminare a normelor democratice, a libertății presei și a drepturilor minorităților, în special LGBTQ.

Zelenski l-a criticat pe Orbán în ziua alegerilor

În discursul său zilnic ținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, Volodimir Zelenski a spus că premierul maghiar „nu pare să înțeleagă pe deplin ceea ce se întâmplă”.

„Prim-ministrului Ungariei este practic singurul din Europa care îl susține în mod deschis pe domnul Putin. (...) Nu am văzut niciun efort pentru a opri războiul! De ce oare?”, a mai spus Zelensi, potrivit discursului publicat pe site-ul administrației prezidențiale.

El a mai spus că ucrainenii și maghiarii vor pace, iar „minoritățile noastre ar trebui să fie punțile care să ne unească și mai mult”.

„Politicienii vin și pleacă, iar adevărul rămâne. (...) Dacă este un război, atunci îl numesc război, nu "operațiune specială". Dacă este o amenințare la adresa întregii Europe, atunci o numesc o amenințare la adresa întregii Europe. Asta se numește onestitatea care îi lipsește domnului Orban. Este posibil să o fi pierdut undeva în contactele sale cu Moscova”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Presa internațională amintește că Ungaria a primit sute de mii de refugiați ucraineni, dar regimul de la Budapesta refuză să furnizeze arme Ucrainei sau să permită trecerea pe teritoriul țării a celor donate de țările vestice.

Biroul Național Electoral din Ungaria a declarat, în baza rezultatelor preliminare, că Fidesz va avea 135 de locuri, o majoritate de două treimi, iar alianța de opoziție va avea 56 de locuri.

„Patria Noastră”, un partid de extremă-dreapta, va intra și el în Parlament, după ce și-a asigurat șapte locuri.

După confirmarea alegerilor, va fi a patra victorie succesivă a partidului Fidesz în alegerile din Ungaria.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a felicitat Fidesz pentru victoria în alegeri.

„Încă o dată le mulțumesc cetățenilor maghiari din România care au votat. Un lucru este sigur: cazul ungurilor din România și Transilvania va fi important pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”, a transmis el.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG