Linkuri accesibilitate

Alegerile locale, o victorie revendicată în discursurile liderilor USR, PNL și PSD


Premierul Ludovic Orban a reclamat victoria în alegerile locale a PNL, în vreme de președintele USR, Dan Barna, a spus că partidul său s-a bătut singur cu PSD la București, în discursurile de după închiderea urnelor, când a fost anunțate estimărilor caselor de sondaje.

Ludovic Orban, liderul PNL, a vorbit despre o victorie istorică a liberalilor la alegerile locale și l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru câștigarea Primăriei București. „Mă bucur enorm că am eliberat Bucureștiul”, a spus liderul PNL, la anunțul rezultatelor estimate de casele de sondaje.

„Este pentru prima oară, de la Revoluție, când PNL înregistrează un scor categoric și bate PSD-ul fără drept de apel”, a spus Orban, care a precizat că este vorba despre o victorie împotriva PSD „fără drept de apel”.

O oră mai târziu, liderul liberalilor a spus că „deși nu i-a fost ușor, a luat decizia să-l susțină pe Nicușor Dan”. „Azi se vede că altfel ar fi fost foarte dificil să dăm la o parte caracatița pesedistă și să eliberăm Bucureștiul.

„Mă bucur enorm că am eliberat Bucureștiul. Este o victorie pe care foarte puțini o așteptau. Este o victorie foarte clară, care nu lasă loc de comentarii”, a mai spus Orban.

Dan Barna, președintele USR, în discursul său de la anunțarea estimărilor de vot, a spus că USR s-a bătut singur cu PSD la București, o declarație care lasă pe margine contribuția la victoria lui Nicușor Dan a PNL și a PLUS.

Barna a mai spus că rezultatele preliminare „arată că cei care vor scoate pesedismul din ţară şi cei care vor face reformele sunt în momentul acesta USR- PLUS”.

Declarația lui Dan Barna s-a referit și la faptul că în România „începe revoluția bunei guvernări”. „Vom fi acea a treia forţă politică ce va conta în politica din România şi va deveni alternativa la vechile partide politice”, a mai spus Barna.

Din tabăra celor care au primit vești proaste la exit-pollul pe București, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că, în ciuda pierderii Bucureștiului, partidul său „a dublat votul politic pe Bucureşti de la ultimele alegeri europarlamentare, când au fost 16,2%, acum estimarea la toate exit-poll-urile este de minim 33%.

„Vreau să o felicit pe doamna Gabriela Firea pentru campania electorală, pentru determinarea ei şi în primul rând pentru faptul că a ales cea mai grea cale, aceea de a se lupta cu toată lumea, să facă o campanie electorală şi o luptă politică doar pentru bucureşteni”, a mai spus Ciolacu, adăugând că locul Gabrielei Firea, chiar și după eșecul la alegerile de la București, este în prima linie a partidului.

„Cred că este foarte bine să vedem exact procentele după numărătoarea voturilor şi cred că şi PSD va şti de acum înainte cu ce firme de sondare să lucreze cel mai bine.”, a mai spus Ciolacu.

Traian Băsescu, liderul PMP, care și-a condus partidul peste pragul electoral, deși a obținut un scor estimat între 8 și 9%, a spus că PMP este cel mai mare dintre partidele mici. PMP se clasează între partidele care vor fi reprezentate în viitorul consiliu general, în vreme ce ProRomânia și ALDE, potrivit exit-poll-urilor, au rămas pe dinafară.

„Avem primar general, avem cel mai mare partid printre partidele mici – PMP şi se face şi mai mare. Şi vom fi destul de importanţi şi în CGMB, mai ales după ce Orban internalizează că are doar 17% în Consiliul General şi poate constată că trebuie să dea o bătălie cu USR”, a spus Traian Băsescu.

XS
SM
MD
LG