Linkuri accesibilitate

Alegerile locale, organizate la şase luni de la terminarea stării de alertă


Camera Deputaților a adoptat miercuri mai multe amendamente la ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. La inițiativa PSD a trecut un amendament care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă.

Astfel, a fost modificata amendamentul care inițial prevedea doar organizarea lor la șase luni după finalul stării de urgență.

De asemenea, un alt amendament adoptat de deputați prevede ca alegerile locale să fie convocate de către Parlament prin lege organică și nu de către Guvern precum prevedea legislația până acum.

Ca urmare a legii, mandatele aleşilor locali vor fi prelungite cu şase luni de la încetarea stării de urgenţă sau stării de alertă.

Camera Deputaților a fost for decizional pe proiectul de lege de adoptare a ordonanței de urgență, astfel că actul va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională atât de președinte, cât și de PNL care și-a manifestat la dezbaterile din Camera Deputaților opoziția față de prevederile proiectului.

Noi am stabilit în Comisia juridică că se pot prleungi mandatele aleşilor locali cu până la 6 luni, de la finalizarea şi încheierea stării de urgenţă şi de alertă. Dăm posibilitatea Parlamentului la finalizarea stării de alertă să stabilească data. De ce vă deranjează că stabileşte Parlamentul data? Dacă nu vă place şi vreţi să atacaţi la Curte, atacaţi-o”, le-a transmis Florin Iordache, cel care a condus ședința plenului, la dezbaterile din Parlament.

Alegerile locale erau programate pentru luna iunie, dar organizarea lor a fost împiedicată de răspândirea pandemiei de coronavirus. PNL și-a manifestat dorința ca alegeri să fie reprogramate în toamnă.

XS
SM
MD
LG