Linkuri accesibilitate

Președintele sârb Aleksandar Vucici îl laudă pe Vladimir Putin, după rebeliunea lui Prigojin: „El i-a oprit”


Una dintre multele fotografii care documentează prietenia lui Putin cu Vucici, aceasta din 2019.
Una dintre multele fotografii care documentează prietenia lui Putin cu Vucici, aceasta din 2019.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, l-a lăudat pe Putin pentru modul în care a gestionat revolta grupării Wagner. Chiar dacă și președintele belarus Lukașenko a fost implicat, președintele rus este cel care „s-a ocupat”, spune Vucici într-un interviu cu televiziunea sârbă PinkTV.

„Totul s-a încheiat datorită reacției puternice a președintelui Putin. A fost foarte ferm, clar și direct. Putin are acum o sarcină foarte dificilă, anume de a motiva armata și soldații Wagner deziluzionați”, consideră Vucici.

El a mai numit rebeliunea condusă de Prigojin „un cuțit în spatele propriei țări”, spunând că gruparea n-ar fi trebuit niciodată să acumuleze atât de multă putere în Rusia.

„Au crezut că pot scăpa nepedepsiți. Că Putin nu va interveni, dar Putin personal, cu declarația sa puternică, i-a oprit”, consideră președintele Serbiei.

Relația dintre Vucici și Putin este, de mulți ani, una călduroasă. Vucici ar fi luat lecții de rusă ca să poată vorbi mai ușor cu Putin.

Chiar și înainte ca 100 de mii de ruși să se mute la Belgrad în ultimul an și jumătate, la standurile de suveniruri din centrul capitalei sârbe se găseau mereu tricouri pro-Putin.

În martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat pe numele lui Putin, președintele sârb i-a sărit în apărare.

În același timp, Vucici a încercat să joace și cu tabăra europeană. El a negat ideea rusească potrivit căreia Crimeea și Donbasul ar aparține Rusiei, așa cum insistă propaganda Kremlinului.

„Nu putem susține invazia Rusiei în Ucraina. Pentru noi, Crimeea e Ucraina și Donbasul e Ucraina - și așa vor rămâne”, a declarat Vucici, care a continuat să discute deschis pe tema energiei cu Rusia și să primească cetățeni ruși în țară.

Putin rămâne cel mai admirat lider străin în Serbia, cu o rată de aprobare de 40%.

Rusia | Rebeliunea Wagner a durat o zi. Ce s-a întâmplat în Voronej și Rostov pe Don
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

XS
SM
MD
LG