Linkuri accesibilitate

Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin se vor întâlni la Moscova


Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin
Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin

Tot mai contestat în plan intern și pus pe lista de sancțiuni a trei state membre UE (Estonia, Letonia și Lituania), președintele belarus Aleksandr Lukașenka se va deplasa la Moscova, în luna septembrie, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

„Data exactă este în curs de stabilire, însă cei doi preşedinţi au convenit, ieri, ca întâlnirea să aibă loc în următoarele săptămâni”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției Tass, citată de Rador.

Duminică, serviciul de presă al Kremlinului a anunţat că Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenka au avut o nouă convorbire telefonică, în timpul căreia au convenit să se întâlnească în capitala rusă.

A fost a şasea convorbire telefonică între liderii celor două state de la izbucnirea crizei din Belarus generată de protestele împotriva rezultatului alegerilor din 9 iunie, pe care opoziția le contestă drept viciate și care au consfințit alegerea lui Lukașenka pentru un al șaselea mandat.

Miercuri este planificată și o reuniune la Moscova a miniștrilor de Externe din cele două state, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei.

„La 2 septembrie, la Moscova, urmează să aibă loc convorbiri între şefii diplomaţiilor din Rusia şi Republica Belarus”, a anunţat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al diplomației ruse, potrivit agenției Tass.

Belarusul este zguduit de proteste și de greve prin care este contestat rezultatul alegerilor prezidențiale în legătură cu alegerile prezidențiale din 9 august care i-au conferit lui Lukașenka al șaselea mandat.

Arestările făcute de autoritățile din Belarus au scos duminică în stradă zeci de mii de protestatari, la Minsk. Zeci de mii de belaruși au mărșăluit în centrul capitalei, în cea mai recentă dintre demonstrațiile în masă făcute împotriva conducătorului autocrat, aflat de 26 de ani la putere, Aleksandr Lukașenka.

Cel puțin 125 de protestatari au fost arestați doar duminică seară.

Publicația rusă de stat RIA Novosti a publicat o fotografie a lui Lukașenka plimbându-se prin reședința sa cu o armă automată pe care a spus că a primit-o de la secretarul său de presă. Nu este clar dacă fotografia a fost făcută în aceeași zi.

XS
SM
MD
LG