Linkuri accesibilitate

Prizonier politic din Belarus, mort în circumstanțe necunoscute


Artistul Ales Pușkin era, de decenii, un subiect incomfortabil pentru regimul de la Minsk.
Artistul Ales Pușkin era, de decenii, un subiect incomfortabil pentru regimul de la Minsk.

Artistul Akes Pușkin, prizonier politic al regimului din Belarus, a murit în timp ce se afla la terapie intensivă în circumstanțe necunoscute, potrivit soției sale.

Pușkin avea 57 de ani. Artistul belarus era foarte cunoscut și ispășea o sentință de 5 ani într-o colonie penală foarte strictă pentru luarea în derâdere a simbolurilor naționale și incitarea la ură în urma unei serii de tablouri realizată de artist, pe tema rezistenței democratice din Belarus.

În timpul procesului care l-a găsit vinovat de aceste fapte, Pușkin s-a automutilat, tăindu-și stomacul.

Pe 10 iulie, artistul a fost internat la un spital din Grodno, unde a murit în aceeași noapte. Potrivit soției sale, Yanina, totul s-a petrecut sub circumstanțe necunoscute.

O sursă apropiată cazului confirmă pentru Europa Liberă că, în ultimele sale scrisori, Pușkin afirma că a pierdut 20 de kilograme într-un timp foarte scurt. El ar fi cerut o curea, pentru că îl dureau rinichii. Inima sa s-ar fi oprit în timpul operației de la spitalul din Grodno, potrivit sursei.

Liderul în exil al Belarusului, Sviatlana Țihanovskaia, a transmis condoleanțe familiei și a declarat că „Belarusul a pierdut un om talentat și neînfricat”.

„Akes a for întemnițat pentru creativitatea lui, care exprimă spiritul neînvins al poporului belarus. Visa la o țară liberă și democratică”, a afirmat Țihanovskaia. Ea a adăugat că fiecare moarte a prizonierilor politici este responsabilitatea regimului și a rugat pe oricine știe mai multe detalii despre moartea artistului să le împărtșească cu familia sa.

Pușkin a fost arestat în martie 2021, în timp ce restaura biserica dintr-un sat. El a fost luat pe sus de către polițiști și condamnat la 5 ani într-o colonie penală. Totul se datorează unei expoziții pe care artistul a organizat-o la Kiev, unde a prezentat o serie numită „Rezistența Belarusă”.

Nu este primul act controversat al artistului împotriva regimului. În 1999, Pușkin a aruncat o roabă de bălegar în fața palatului prezidențial, în semn de protest împotriva realegerii lui Lukașenko.

XS
SM
MD
LG