Linkuri accesibilitate

Planul în 7 puncte al lui Vučić pentru Kosovo. „Toate instituțiile înființate după declarația unilaterală de independență, ilegale”


Președintele sârb Alexander Vučić
Președintele sârb Alexander Vučić

Președintele Serbiei, Alexander Vučić, a prezentat vineri cele șapte măsuri pe care le va lua „după tensiunile recente” din nordul Kosovo pentru rezolvarea „problemei sârbilor kosovari”. El a spus că Serbia va declara Kosovo o „zonă specială de protecție socială”.

Printre aceste măsuri urgente se află: organizarea de noi alegeri în municipalitățile din nord, întoarcerea polițiștilor și oficialilor din sistemul de justiție la posturile lor, crearea Asociației municipiilor cu majoritate sârbă, declararea Kosovo ca zonă specială de protecție socială pentru sârbi și declararea ca „ilegale a tuturor instituțiilor din Kosovo instituite după declarația unilaterală de independență”.

Într-un mesaj adresat sârbilor, preluat de koha.net, Vučić a spus că va lansa o campanie diplomatică în toată lumea pentru rezolvarea cererilor sale. El a anunțat întâlniri cu 60 de lideri mondiali, cărora le va prezenta cele șapte măsuri ale sale.

„Serbia se află într-o situație juridică și politică foarte dificilă cu privire la Kosovo. Din punct de vedere economic, ne dezvoltăm foarte repede, poate miraculos, dar ceea ce rămâne punctul nostru cel mai dureros este, fără îndoială, Kosovo", a spus el în prezentarea mesajului său.

Măsurile, pe care le-a prezentat ca pe „precondiții necesare pentru progrese semnificative în procesul de dialog”, privesc cinci domenii.

Prima măsură ar fi revenirea „la tot ceea ce s-a realizat în procesul de dialog”. El a spus că Serbia a fost cea „mai responsabilă în întregul proces”.

Într-un document furnizat jurnaliştilor, liderul sârb spune că va cere „înlăturarea tuturor consecințelor acțiunilor unilaterale și necoordonate ale regimului Kurti”.

Pe lângă alegerile imediate, el a mai cerut revenirea procurorilor și judecătorilor sârbi în funcțiile lor și retragerea forțelor de poliție din nordul Kosovo. Cealaltă cerere urgentă a lui este formarea Asociației municipiilor cu majoritate sârbă.

El a spus că în apropierea graniței cu Kosovo vor fi deschise birouri pentru sârbii din nord, astfel încât aceștia să aibă acces la serviciile de protecție socială.

„Nu renunţăm la Kosovo, ci vrem să ne ajutăm poporul şi de aceea facem asta. Nu vrem război, dar ne dorim drepturile în pace".



Lista lui Vučić

  • Alegeri locale libere și democratice în nordul Kosovo, cu participarea OSCE și sub supravegherea UE;
  • Revenirea polițiștilor, judecătorilor și procurorilor sârbi în posturile lor;
  • Retragerea forțelor speciale ale Poliției din Kosovo din bazele și punctele de control din nord;
  • Retragerea Poliției din instituțiile care „din 1999 și până la închiderea ilegală din 2024 au asigurat servicii publice și administrative vitale”;
  • Formarea Asociației municipiilor cu majoritate sârbă;
  • Implementarea imediată a garanțiilor Uniunii Europene și Statelor Unite din 28 decembrie 2022 și eliberarea imediată a tuturor deținuților politici” arestați de Poliția din Kosovo;
  • Plata serviciilor poștale în dinari sârbi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG