Linkuri accesibilitate

Cine este Alexandru Groza, managerul interimar al Muzeului Ororilor Comunismului


România - Alexandru Groza, directorul interimar al Muzeului Ororilor Comunismului din România

Alexandru Groza a fost numit manager interimar al Muzeul Ororilor Comunismului din România, înființat prin hotărâre de guvern în decembrie anul trecut.

Groza este absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București, a fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California - Berkeley, iar în prezent pregătește un doctorat privind relațiile româno-americane în perioada regimului comunist.

Alexandru Groza a îndeplinit și rolul de Manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieții cotidiene în comunism. A organizat numeroase expoziții tematice axate pe memoria regimului comunist. Este coautor (alături de Adrian Cioroianu) al volumului „Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinței și a speranței” (2018).

„Am făcut un pas important pentru crearea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin desemnarea unui manager interimar care va duce la îndeplinire acest proiect. Îi urez mult succes în noua poziție și așteptăm deschiderea muzeului cât mai curând pentru publicul larg. Muzeul Ororilor Comunismului în România este important pentru istoria acestui popor, pentru toate generațiile care nu au trăit acele vremuri, dar care au auzit povești nenumărate de la părinți și bunici. Trebuie să existe o informare corectă cu privire la abuzurile, crimele și torturile asupra oponenților regimului comunist, a tot ceea ce a însemnat perioada comunismului, ca să nu uităm vreodată și să nu riscăm să mai alegem sau să ni se impună un astfel de regim”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea privind organizarea şi funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului, care are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social-economice şi culturale din România, în perioada 1945-1989. Actul normativ a stabilit activităţile specifice, structura administrativă, sediul temporar şi finanţarea instituţiei. Muzeul are acum sediul în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, urmând ca ulterior să fie identificat un spaţiu adecvat obiectului său de activitate.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă angajați, transmite Ministerul Culturii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG