Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi riscă trei și jumătate de închisoare când se întoarce în Rusia


Alexei Navalnîi a anunțat că se va întoarce duminică în Rusia, la aproape 5 luni de când a fost otrăvit
Alexei Navalnîi a anunțat că se va întoarce duminică în Rusia, la aproape 5 luni de când a fost otrăvit

Opozantul rus Alexei Navalnăi se află pe lista de persoane date în urmărireîn Rusia pentru că ar fi încălcat condițiile unei pedepse la închisoare cu suspendare și riscă să fie închis trei ani și jumătate când se întoarce în Rusia în acest weekend, a declarat joi unul dintre avocații săi, potrivit Reuters.

Navalnîi a anunțat miercuri că intenționează să se întoarcă duminică în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit în august cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, în ciuda riscului de a fi arestat la întoarcerea sa din Germania.

Kremlinul neagă implicarea în otrăvirea sa și susține că nu a văzut dovezi că ar fi fost otrăvit și a spus că Navalnîi este liber să se întoarcă în Rusia în orice moment.

Navalny a vorbit miercuri de o listă tot mai mare de amenințări legale, numind dosare penale împotriva sa - dintre care există cel puțin două în curs - fabricate pentru a opri ambițiile sale politice.

Vadim Kobzev, unul dintre avocații lui Navalny, a declarat joi pentru Reuters că Navalnîi a fost trecut acum pe o listă națională de persoane căutate, deoarece serviciul penitenciar rus îl acuză că nu s-a prezentat în fața lor la sfârșitul anului trecut în legătură cu o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare pe care a servea.

Navalnîi a spus că respectiva pedeapsă a fost depășită și că el se afla în Germania în acel moment, fiind tratat în spital pentru otrăvire, așa că nu s-a putut prezenta. Serviciul închisorii spune că a fost externat de la un spital din Berlin în septembrie și, prin urmare, ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova pentru a se prezenta în fața lor.

"În teorie, îl pot reține imediat ce ajunge (în Rusia), dar inițial doar 48 de ore", a spus Kobzev, care a arătat că se așteaptă ca o instanță să discute detaliile cazului pe 29 ianuarie, moment în care ar putea dispune pedeapsa cu suspendare să fie convertită în închisoare reală.

„Instanța își poate schimba întreaga pedeapsă cu suspendare într-una reală și îi poate da trei ani și jumătate de închisoare”, a spus Kobzev.

Leonid Volkov a declarat că Navalnîi va deveni cel mai important prizonier politic din lume dacă va fi închis, asemănându-l cu Nelson Mandela și a spus că va deveni un simbol al rezistenței la Kremlin.

Kremlinul care îl menționează pe opozantul rus doar ca „pacientul din Berlin”, spune că revine agențiilor competente de aplicare a legii să decidă cum este tratat la întoarcerea în țară.

Navalnîi consideră că președintele Vladimir Putin este vinovat pentru otrăvirea sa. Opozantul rus s-a îmbolnăvit pe 20 august în timp ce zbura de la Tomsk la Moscova. Zborul său a fost deviat spre Omsk, unde doctorii ruși au declarat că nu există urme de otrăvire. Aceștia i-au indus lui Navalnîi o comă și apoi l-au transferat la un spital din Germania.

Testele de laborator din trei țări europene confirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok.

În raportul Bellingcat emis pe 14 decembrie, grupul din Marea Britanie, cu ajutorul mai multor publicații, inclusiv Insider, un site de anchetă rus, Der Spiegel și CNN, a publicat numele și fotografiile presupușilor operatori FSB pe care i-au acuzat că au participat la operațiunea de otrăvire. De asemenea, ei au publicat calendarul operațiunii care arată că otrăvirea opozantului era îndelung planificată.

Opozantul rus Alexei Navalnîi spune că l-a „păcălit” pe un agent din cadrul FSB să-i dezvăluie cum l-a otrăvit serviciul secret rus cu Noviciok.

Agentul, pe nume Konstantin Kudryavtsev, a făcut mărturisirea într-o discuție telefonică de 49 de minute cu Navalnîi, care poza drept un oficial de rang înalt de securitate rus însărcinat cu elucidarea unor aspecte ale incidentului din august din orașul siberian Tomsk.

În conferința anuală susținută de Putin, liderul de la Kremlin a spus că dezvăluirile Bellingcat „nu sunt o investigație, sunt o scurgere de materiale de informații americane".

Mai mult, fără a aduce nicio dovadă, Vladimir Putin afirmă că Alexei Navalnîi lucrează pentru serviciile de informații americane.

XS
SM
MD
LG