Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi sugerează UE să sancționeze oligarhii ruși


Germania- Alexei Navanîi, într-un interviu acordat la Berlin unde se recuperează după ce a fost otrăvit

Opozantul rus Alexei Navalnîi a sugerat Uniunii Europene să își întărească poziția față de Rusia prin interzicerea accesului în spațiul său a oligarhilor ruși apropiați de Kremlin.

Navalnîi, care se recuperează în Germania după ce a fost otrăvit în august, a declarat pentru publicația Bild că sancțiunile împotriva întregii țării nu au funcționat.

„Cel mai important lucru este să se impună interdicții de intrare pentru cei care profită de pe urma regimului și să li se blocheze conturile", a afirmat Navalnîi, care a precizat că se referă la „oligarhi și oficiali de rang înalt" din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin.

„Ei spală bani, fură miliarde, și în weekend zboară la Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe și stau în cafele", afirmă opozantul rus.

El a spus că sancțiunile ar trebui să se extindă și pentru oficiali ruși precum Valeri Gherghiev, dirijor principal al Filarmonicii din Munchen, care l-a sprijinit pe Vladimir Putin la ultimele alegeri.

„Dacă iubește regimul așa de mult și vrea ca Rusia să nu meargă pe drumul european, atunci trebuie să îi spuneți: ești un muzician foarte talentat, dar nu vă mai permitem să intrați în Uniunea Europeană. Puteți să vă bucurați de regimul Putin în Rusia", a afirmat Alexei Navalnîi în interviul pentru Bild.

Opozantul rus l-a indicat și pe fostul cancelar Gerhard Schroeder care face lobby pentru firme din industria energetică rusă, afirmând că este „foarte dezamăgit" să audă că Schroeder spune că nu există „nicio dovadă" privind otrăvirea sa și tot ce aude sunt „speculații".

„El este un fost cancelar al celei mai puternice țări din Europa. Acum Schroeder este curierul lui Putin care protejează criminali", a adăugat Navalnîi.

Afirmațiile lui Navalnîi vin în timp ce Germania discută cu partenerii ce acțiuni să implementeze pentru otrăvirea opozantului rus.

Opțiunile includ restricții de călătorie și înghețarea conturilor rușilor implicați în otrăvire, sancțiuni economice, oprirea construcției gazoductului Nord Stream 2, care este aproape de finalizare și va aduce gaz rusesc din Rusia în Germania prin Marea Baltică.

Interviul cu Navalnîi a fost publicat la o zi după ce Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OPCW)a confirmat prezența unui agent chimic de tip novicioc în probele luate de la Navalnîi.

Astfel, se confirmă concluziile la care au ajuns atât Germania, cât și două laboratoare independente din Franța și Suedia.

Rusia a negat mereu orice implicare și a rezistat presiunilor internaționale de a deschide o anchetă penală.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG