Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi: Vladimir Putin a fost în spatele otrăvirii


Alexei Navalnîi, prima poză distribuită după externare

Opozantul rus Alexei Navalnîi îl acuză pe președintele Vladimir Putin că a pus la cale otrăvirea sa și i-a transmis liderul de la Kremlin că nu îi este frică.

„Consider că Vladimir Putin a fost în spatele crimei și nu am nicio altă variantă privind ceea ce s-a întâmplat", a afirmat Alexei Navalnîi într-un interviu pentru revista Der Spiegel ce va fi publicat joi.

Navalnîi a fost transferat din Rusia în Germania în august la două zile după ce i s-a făcut rău și a intrat în comă în timp ce era într-o cursă aeriană ce trebuia să îl ducă la Moscova. Trei anchete din Germania, Suedia și Franța au stabilit că el a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc, de proveniență sovietică.

„Nu simți nicio durere dar știi că vei muri", a descris Navalnîi momentul în care când neurotoxina a început să își facă efectul.

Occidentul a cerut explicații de la Kremlin privind evenimentul, dar Moscova a replicat că nu a văzut nicio dovadă a unei crime comise.

Alexei Navalnîi a transmis că se va întoarce în Rusia.

„Misiunea mea este să rămân neînfricat. Și nu am nicio frică", a arătat opozantul rus pentru Der Spiegel.

Un activist politic care a contribuit la aducerea lui Navalnîi în Germania a declarat, în urmă cu o săptămână, că îi va trebui opozantului cel puțin încă o lună pentru a își reveni, dar a adăugat că este clar că plănuiește să revină în Rusia și să își reia activitatea politică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat săptămâna trecută din spitalul berlinez. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.

Opozantul rus a arătat că va continua să facă fizioterapie, în timp ce doctorii de la Spitalul Charite au anunțat într-un comunicat de presă că, potrivit „progresului făcut și a situației actuale" , pot crede că „o recuperare totală este posibilă".

„Cu toate acestea este prematur să speculăm asupra efectelor pe termen lung al otrăvirii", au arătat medicii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG