Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi: Vladimir Putin a fost în spatele otrăvirii


Alexei Navalnîi, prima poză distribuită după externare
Alexei Navalnîi, prima poză distribuită după externare

Opozantul rus Alexei Navalnîi îl acuză pe președintele Vladimir Putin că a pus la cale otrăvirea sa și i-a transmis liderul de la Kremlin că nu îi este frică.

„Consider că Vladimir Putin a fost în spatele crimei și nu am nicio altă variantă privind ceea ce s-a întâmplat", a afirmat Alexei Navalnîi într-un interviu pentru revista Der Spiegel ce va fi publicat joi.

Navalnîi a fost transferat din Rusia în Germania în august la două zile după ce i s-a făcut rău și a intrat în comă în timp ce era într-o cursă aeriană ce trebuia să îl ducă la Moscova. Trei anchete din Germania, Suedia și Franța au stabilit că el a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc, de proveniență sovietică.

„Nu simți nicio durere dar știi că vei muri", a descris Navalnîi momentul în care când neurotoxina a început să își facă efectul.

Occidentul a cerut explicații de la Kremlin privind evenimentul, dar Moscova a replicat că nu a văzut nicio dovadă a unei crime comise.

Alexei Navalnîi a transmis că se va întoarce în Rusia.

„Misiunea mea este să rămân neînfricat. Și nu am nicio frică", a arătat opozantul rus pentru Der Spiegel.

Un activist politic care a contribuit la aducerea lui Navalnîi în Germania a declarat, în urmă cu o săptămână, că îi va trebui opozantului cel puțin încă o lună pentru a își reveni, dar a adăugat că este clar că plănuiește să revină în Rusia și să își reia activitatea politică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat săptămâna trecută din spitalul berlinez. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.

Opozantul rus a arătat că va continua să facă fizioterapie, în timp ce doctorii de la Spitalul Charite au anunțat într-un comunicat de presă că, potrivit „progresului făcut și a situației actuale" , pot crede că „o recuperare totală este posibilă".

„Cu toate acestea este prematur să speculăm asupra efectelor pe termen lung al otrăvirii", au arătat medicii.

XS
SM
MD
LG