Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Există riscul ca Rusia să influențeze alegerile din România


Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, atrage atenția asupra pericolului ca Rusia să influențeze alegerile din România.
Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, atrage atenția asupra pericolului ca Rusia să influențeze alegerile din România.

În anul electoral 2024, România va fi o țintă pentru Rusia și există riscul ca Kremlinul să încerce să influențeze alegerile, susține ambasadorul SUA la București, doamna Kathleen Kavalec, într-un interviu pentru HotNews.ro.

„Acest risc există şi nu doar în România. Vedem cum Rusia foloseşte dezinformarea, influenţa malignă, tactici de intimidare în multe ţări, inclusiv în ţara mea, în Statele Unite. Aşa că da, cred că România - orice ţară care trece prin alegeri în acest an - este o ţintă pentru ruşi”, a declarat diplomatul american într-un interviu acordat pentru Hotnews.ro.

Diplomatul a plecat pentru o bună educație a alegătorilor, pe o bună prestație din partea presei, care „să împărtăşească informaţii bune, să investigheze poveştile care se pot răspândi, să demonstreze dacă sunt adevărate sau nu.”

Dar, mai ales, „este important ca fiecare cetăţean, ca fiecare alegător să se gândească în mod critic la informaţiile pe care le aude”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Ambasadorul SUA a spus că prin intermediul rețelelor sociale „este foarte ușor să răspândești o minciună sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi determină să iasă în stradă și să protesteze”.

„Şi vedem că acest tip de dezinformare este folosit pentru a încerca să divizeze oamenii, pentru a crea provocări, pentru a răspândi informaţii care nu sunt absolut deloc adevărate, care îi supără pe oameni. Aşa că, în mod cert, cred că România va fi o ţintă. Ţara noastră va fi o ţintă. Alte ţări vor fi o ţintă pentru acest tip de dezinformare. Cu toţii trebuie să lucrăm împreună - cetăţeni, guvernanţi, jurnalişti - pentru a încerca să contracarăm acest tip de efort al Rusiei”, a conchis Kavalec.

În contextul recentelor avertismente de la vârful SUA, NATO și UE privind pericolul rusesc în creștere, Kathleen Kavalec a declarat că „Rusia a fost și continuă să fie o amenințare”, iar „Ucraina trăiește această amenințare pe propria piele”.

„Documentele NATO au identificat întotdeauna Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa NATO. Dar ceea ce este important, cred eu, este să recunoaștem că NATO există pentru apărarea noastră și pentru descurajarea Rusiei. Așa că astăzi, mai mult ca oricând, unitatea NATO, faptul că NATO se dezvoltă, faptul că NATO investește mai mult în propria apărare și în descurajare este cel mai puternic zid împotriva unui război ca acesta care se extinde”, a spus ambasadorul Statelor Unite la București.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG