Linkuri accesibilitate

Alianța USR - PLUS primește interzis de la BEC, la europarlamentare


Dacian Cioloș și Dan Barna ar putea merge separat în alegeri, din cauza BEC.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea Alianței USR- PLUS de înscriere la alegerile europarlamentare, motivând că Dacian Cioloș și Dan Barna nu figurează ca președinți ai celor două partide, în Registrul partidelor politice.

Alianța USR- PLUS riscă să rămână în afara cursei electorale pentru alegerile europarlamentare care au loc pe 26 mai, din cauza unei formalități legale: președinții aleși ai celor două partide, Dacian Cioloș și Dan Barna, nu figurează ca atare în Registrul partidelor politice, conform BEC. Cele două partide ar putea fi astfel nevoite să candideze separat, dacă Înalta Curte, unde urmează să se facă o contestație, nu le dă dreptate în fața BEC.

UPDATE: BEC explică, în decizia publicată pe site-ul oficial, de ce s-a decis respingerea protocolului de constituire a Alianței 2020 USR-PLUS. Cererea a fost depusă de Dan Barna din partea USR și Dacian Cioloș din partea PLUS, pe 3 martie, însă aceștia nu au calitatea legală de reprezentanți ai celor două partide. Cei care apar ca președinți în Registrul Partidelor Politice ai celor două partide sunt Nicușor Dan, respectiv avocata Raluca Deneș.

Ulterior, cele două partide și-au dat seama de eroarea în care se află și au încercat remedierea situației, reiese din decizia BEC, însă au depășit termenul legal. Raluca Deneș a depus cerere din partea PLUS pe 5 martie, însă Elek Levente, președintele interimar al USR (alegerea lui Dan Barna ca președinte este contestată în instanță de mai mulți membri USR) a venit cu cererea la BEC abia astăzi, 7 martie. Termenul legal s-a împlinit pe 6 martie.

UPDATE: Cele două partide lucrează joi la contestația pe care o vor depune la instanța supremă, ICCJ având termen de judecată de urgență, în două zile, a explicat pentru Europa Liberă Liviu Iolu, purtător de cuvânt al PLUS.

„Dacă decizia va fi favorabilă, ne întoarcem la BEC. Dacă va fi nefavorabilă, cel mai probabil vom fi nevoiți să candidăm separat în alegeri. Înseamnă că în două săptămâni trebuie să strângem 400.000 de semnături, adică până acum am strâns 200.000 de semnături în 5 săptămâni. Acum ambele partide ar trebui să strângă câte 200.000 de semnături fiecare”, a explicat Liviu Iolu.

Această prevedere invocată de BEC nu există scrisă în niciun regulament, mai afirmă Iolu: „Este o invenție a reprezentanților partidelor din BEC”.

Cele două partide au termen până la finalul lunii martie să se înscrie la BEC, în cursa pentru europarlamentare, fie separat, fie ca Alianță.

În actele înregistrate la Tribunal, președintele USR figurează încă Nicușor Dan, care a demisionat între timp din USR, iar președintele PLUS este avocata Raluca Daneș, una dintre fondatorii din acte ai partidului, alături de soții Iordache, Iulia și Adrian. Adrian Iordache a demisionat și el din PLUS, în urma dezvăluirii că tatăl său, fondatorul firmei de avocatură Iordache Partners, a fost maior de Securitate și unul din anchetatorii istoricului Marius Oprea.

„Biroul Electoral Central, manevrat politic de către PSD-ALDE, ne interzice să candidăm la alegerile europarlamentare. Este o insultă la adresa electoratului și un act nedemocratic total. PSD și ALDE, împreună cu sateliții săi, distrug principiul elementar al democrației prin încălcarea dreptului de a candida și a fi ales. Vom face toate demersurile necesare și vom protesta până când acest act nedemocratic și ilegal va fi îndreptat”, a reacționat Dacian Cioloș, pe contul său de Facebook.

„Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România”, arată un comunicat de presă al PLUS.

„Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianța 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români. Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral”, mai arată PLUS în comunicat.

Partidul lui Dacian Cioloș arată că, dacă instanța supremă nu le va da dreptate în această problemă, PLUS va fi nevoit să candideze separat de USR. „Vom strânge din nou semnăturile, ne vom sprijini unii pe ceilalți. Vom merge alături în campanie și vom folosi toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a opri regimul Dragnea-PSD”, mai arată comunicatul de presă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG