Linkuri accesibilitate

Alianța 2020 USR PLUS cere noului Parlament European să o susțină pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european


Laura Codruta Kovesi a fost favorita Parlamentului Eurpean în precedenta legislatură pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Parchetului European

Alianța 2020 USR PLUS a anunțat miercuri că va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează în cadrul Parlamentului European candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror șef al Parchetului European.

Reprezentanții Alianței consideră că, după anunțarea numelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene, Estul Europei nu este bine reprezentat.

„După negocierile în care Consiliul European a agreat numele persoanelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene pentru următorii ani, Alianța 2020 USR PLUS consideră că Estul continentului nu este bine reprezentat. La vârful Comisiei, Parlamentului European și Consiliului nu există încă acest echilibru geografic pe care noi l-am cerut și pentru care insistăm”, precizează Alianța 2020 într-un comunicat.

De aceea, „ținând cont că în acest moment candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de Procuror șef european este blocată in Consiliu, considerăm că susținerea Parlamentului pentru această candidatură, cu toată forța noului mandat, este esențială. Alianța 2020 USR PLUS va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează această candidatură ca o necesitate atât pentru o reprezentare a României și a Europei de Est la vârful instituțiilor europene cât și ca o datorie de onoare a eurodeputaților noștri.”

Negocierile dintre Parlamentul European - care o susținea pe Kovesi pentru conducerea EPPO - și Consiliul Uniunii Europene, care îl sprijinea pe francezul Jean Francois Bohnert, au fost suspendate înainte de alegerile europene. Acestea ar urma să se reia după constituirea noului Parlament European.

Anunțul Alianței 2020 USR-PLUS vine în contextul în care noul Parlament European, constituit la începutul acestei săptămâni la Strasbourg, are 61% dintre eurodeputați noi, fiind cea mai mare proporție de deputați europeni aflați la primul mandat de până acum.

Pe de altă parte, Laura Codruța Kovesi a spus recent într-un interviu pentru politico.eu că nu se gândește „sub nicio formă” să se retragă din cursa pentru ocuparea postului de procuror-șef al Parchetului European : „Atâta vreme cât procedura nu s-a încheiat, am șansa de a ocupa această poziție și voi lupta pentru ea. Până în ultima clipă”, a spus fosta șefă a DNA.

„Ce este sigur este că sunt o candidată care nu are sprijinul statului român, în vreme ce colegul francez, se bucură de sprijinul statului francez”, a mai spus Kovesi în interviu.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG