Linkuri accesibilitate

Ce face „alternativa” la Coaliția PSD-PNL. Partidele de dreapta se zbat să facă alianță, dar nu le iese socoteala


Liderul USR, Cătălin Drulă, și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, în băncile Parlamentului, discutând.

Noua horă politică în care ar urma să se prindă partidele de dreapta, ca alternativă la coaliția PSD-PNL-(UDMR), e deocamdată un dans în doi, nici acela sigur. Alianță USR – PMP, anunțată de câteva zile, nu ar reușit să răstoarne ordinea actuală, dacă PSD și PNL trec peste orgolii și rămân împreună la guvernare. În plus, Forța Dreptei și REPER lipsesc, cel puțin deocamdată, din ecuația „alternativei de dreapta” ce începe să se contureze în jurul USR.

Săptămâna trecută, două echipe din partea USR și PMP au purtat „discuții exploratorii despre construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL”.

„România trebuie salvată de la prăpastia socialist-securistă săpată de PSD și sateliții săi. Reformele din PNRR, banii europeni pentru investiții și preocuparea pentru binele comunității nu pot fi asigurate în România decât de un pol de dreapta cu orientare modernistă și axată pe interesul românilor, nu al specialilor de partid”, transmitea Cătălin Drulă, președintele USR, cu această ocazie.

„România trebuie salvată de la prăpastia socialist-securistă săpată de PSD și sateliții săi”, spunea Cătălin Drulă,odată cu anunțul că USR și PMP încheie o alianță politică în vederea alegerilor din 2024.
„România trebuie salvată de la prăpastia socialist-securistă săpată de PSD și sateliții săi”, spunea Cătălin Drulă,odată cu anunțul că USR și PMP încheie o alianță politică în vederea alegerilor din 2024.

Pe aceeași linie a discursului se înscria și președintele PMP, Eugen Tomac: „Numai dreapta modernă și onestă poate oferi României o șansă la un viitor mai bun. Coalizarea forțelor care se opun pesedismului clientelar reprezintă singura cale de a demufa clientela de căpușe de partid de la bugetul statului și de a asigura o dezvoltare bazată pe investiții și reforme structurale.”

Primul mare semn de întrebare care s-a ridicat a fost legat de absența din noua alianță a Forței Dreptei, partid condus de fostul premier și președinte PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, a vorbit în mai multe rânduri de o alianță cu USR și PMP, dar a lipsit de la anunțul de săptămâna trecută privind colaborarea dintre Cătălin Drulă și Eurgen Tomac.
Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, a vorbit în mai multe rânduri de o alianță cu USR și PMP, dar a lipsit de la anunțul de săptămâna trecută privind colaborarea dintre Cătălin Drulă și Eurgen Tomac.

Forța Dreptei avusese multiple acțiuni comune cu USR, îndeosebi la nivel parlamentar, ultima fiind moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca.

„Avem relații bune cu Ludovic Orban și echipa lui”, a recunoscut pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu. „Noi am fost vreo 20 de oameni (la discuțiile USR – PMP, n.r.), în 30 de oameni (dacă venea și Forța Dreptei, n.r.) nu ai ce discuții să ai”, motivează Moșteanu, lipsa lui Ludovic Orban de la negocieri.

PMP spune că relațiile cu partidul lui Orban sunt bune. Decizia cine să participe la negocieri nu a fost însă luată de ei.

„Avem un dialog foarte bun și cu cei din Forța Dreptei, dar deocamdată am răspuns invitației USR de a avea un dialog cu privire la perspectivele anului viitor. Vom discuta pașii ce urmează”, explică Tomac.

Eugen Tomac, liderul Forța Dreptei
Eugen Tomac, liderul Forța Dreptei

Dacă USR dă vina pe posibila înghesuială ce ar fi avut loc la negocieri, Ludovic Orban își amintește că în trecut nu era o problemă să se poarte convorbiri tripartite.

„Am avut discuții și cu PMP, și cu USR, am avut discuții și în trei. Configurarea unei coaliții de centru dreapta este în curs. Suntem deschiși la dialog și cooperare cu orice formațiune care împărtășește idei și valori apropiate de noi”, a declarat pentru Europa Liberă președintele FD, Ludovic Orban.

Un lider USR a explicat pentru Europa Liberă care ar fi adevăratul motiv al absenței Forței Dreptei de la discuții. Nu a vrut să își asume declarația cu nume și prenume.

„Scopul USR este să înghită un partid mai mic, să se umfle cu PMP și să diminueze astfel pretențiile celor de la Forța Dreptei.”

Dacă prezența celor de la Forța Dreptei pare a fi o chestiune de timp sau sincronizare, recuperarea facțiunii desprinse din USR, REPER, pare puțin probabilă.

Întrebați dacă s-a discutat și cu ei, cei de la Mișcarea Populară evită subiectul.

„Vă pot spune ceea ce face PMP, și anume am avut o discuție doar cu colegii din USR, la invitația președintelui Drulă. Pe măsură ce va avansa acest proiect se vor discuta și analiza toate opțiunile”, se scuză liderul PMP, Eugen Tomac.

Discuțiile pe subiect au fost zero și par a fi puțin probabile, după cum a confirmat pentru Europa Liberă fostul președinte USR, cofondatorul REPER, Dacian Cioloș

„Nu știu să fi existat și m-ar surprinde să fi existat. Oricum, cei de la USR au fost foarte reticenți în legătură cu colaborarea cu REPER încă de la început, de când s-a înființat partidul. Colegii noștri parlamentari le-au propus de mai multe ori să sprijine partidul în anumite inițiative în Parlament sau contestări la Curtea Constituțională și colegii de la USR au cam respins sistematic lucrul ăsta”, reproșează Cioloș.

Dacian Cioloș, fost premier și președinte USR, printre fondatorii noului partid REPER
Dacian Cioloș, fost premier și președinte USR, printre fondatorii noului partid REPER

Dinspre USR nu apare o opinia general asumată, dar reacțiile obținute nu sunt favorabile unei noi coabitări politice.

„Este opinia mea dar, din ce am vorbit, mai degrabă și colegii îmi împărtășesc opinia: cei de la REPER ne-au dezamăgit profund pentru că au dat bir cu fugiții atunci când era problema de strâns rândurile. Au dărâmat un proiect în care au fost primiți cu brațele deschise, au ales să fugă și asta nu-i face credibili pentru un viitor proiect”, a explicat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

De ce „au fugit” cei de la REPER din Uniune, alegând să continue cu un program politic despre care ei înșiși recunosc că e asemănător?

„Au fost probleme legate de managementul intern, de modul cum era condus partidul (USR, n.r.), pe viziune politică nu sunt diferențe majore. Colegii sunt deschiși și au încercat de mai multe ori să provoace astfel de discuții dar nu am văzut până acum disponibilitate la colegii de la USR”, motivează cofondatorul Dacian Cioloș.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG