Linkuri accesibilitate

Amânare record la CCR - a șaptea oară, judecătorii nu și-au asumat un vot pe Codurile penale


O decizie ar putea apărea la 29 iulie

Judecătorii CCR au amânat până pe 29 iulie un vot în privința declarării unor articole din Codurile penale ca fiind constituționale. În prezența lui Valer Dorneanu, care absentase cu o zi în urmă, judecătorii CCR au încheiat dezbaterile, însă au stabilit ca la finalul lunii să voteze.

Este vorba de sesizările președintelui Klaus Iohannis și opoziției referitoare la modificările la Codurile penale pe care coaliția PSD-ALDE le-a adoptat înainte de alegeri.

Principalele modificări sunt în favoarea marilor corupți

  • Prescripția se reduce la opt ani pentru infracțiunile care primesc pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani. De asemenea, pentru pedepsele mai mici de zece ani, prescipția se reduce la șase ani, față de opt, cât era până acum.
  • Reducerea pedepsei prin „circumstanțe atenuante” în cazul în care un inculpat plătește prejudiciul oricând pe parcursul cercetării penale sau până la sentința definitivă. Până acum era permisă plata doar până la primjul termen în instanță.
  • Dacă abuzul în serviciu este al unui funcționar public, are o reducere a pedepsei cu o treime. Pedeapsa pentru abuz în serviciu este între 2 și 7 ani de închisoare.
  • făptuitorul în cazul cumpărării de influență nu se pedepsește dacă denunță fapta în termen de un an. În Codul penal aflat în vigoare nu exista un termen-limită
  • Nu se mai pedepsește neglijența în serviciu, care era închisoare între trei luni și trei ani sau plata unei amenzi - o prevedere introdusă acum

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG