Linkuri accesibilitate

SRI: Plicurile suspecte trimise Ambasadei Ucrainei de la București conțin „fragmente de țesuturi organice”


Totul a început cu un apel la 112 al angajaților Ambasadei Ucrainei la București.
Totul a început cu un apel la 112 al angajaților Ambasadei Ucrainei la București.

Plicurile suspecte trimise Ambasadei Ucrainei de la București ar conține „fragmente de țesuturi organice” în urma primelor analize de laborator, transmite Serviciul Român de Informații.

Potrivit SRI, nu se cunoaște încă sursa fragmentelor de țesuturi organice, motiv pentru care este nevoie de o analiză de laborator suplimentară.

„În urma primelor analize de laborator, s-a constatat că în plicuri nu se află conținut de interes pirotehnic și nici alte substanțe periculoase. Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului. Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, se arată în comunicatul dat de Serviciul Român de Informații.

Poliția a fost sesizată marți dimineață că Ambasada Ucrainei a primit două plicuri suspecte. Mai multe echipaje de polițiști s-au deplasat la fața locului pentru a verifica scrisorile.

„Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astazi, în urma unui apel la 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniștii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate și transportate în siguranță cu remorca container”, potrivit comunicatului dat marți de SRI.

Serviciul Român de Informații a confirmat marți seară că plicurile nu conțin material exploziv, după ce un plic care conținea explozibil a fost livrat Ambasadei Ucrainei de la Madrid, Spania. În urma incidentului, un ofițer de securitate a fost rănit când a încercat să deschidă scrisoarea adresată ambasadorului Ucrainei la Madrid, Serghei Pohorelzew.

Mai multe echipaje de intervenție s-au deplasat marți la Ambasada Ucrainei de la București, după ce două plicuri suspecte au fost livrate oficialilor ucraineni, 7 decembrie 2022.
Mai multe echipaje de intervenție s-au deplasat marți la Ambasada Ucrainei de la București, după ce două plicuri suspecte au fost livrate oficialilor ucraineni, 7 decembrie 2022.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că „a fost lansată o campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene”.

„Nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei - nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și apropierea victoriei noastre”, a declarat Kuleba în urma incidentului de la București.

Alte patru plicuri cu conținut explozibil au fost trimise miercurea trecută la mai multe adrese din Spania, printre care și un producător de rachete donate Ucrainei, dar și la adresa reședinței premierului Spaniei, Pedro Sanchez, și la Ambasada Statelor Unite de la Madrid.

Tot marți dimineață, Ambasada Ucrainei din Danemarca a primit un pachet plin de sânge. În ultima săptămână, aproximativ 10 ambasade și consulate au primit pachete suspecte, pătate de sânge, la diferite adrese din Austria, Croația, Danemarca, Italia, Olanda, Polonia, România, Spania și Ungaria.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG