Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea Franței: Preşedintele Macron vrea relansarea unui dialog cu Rusia


Emmanuel Macron discută cu Vladimir Putin în timpul unei ceremonii oficiale
Emmanuel Macron discută cu Vladimir Putin în timpul unei ceremonii oficiale

Președintele francez Emmanuel Macron vrea relansarea unui dialog „constructiv şi exigent" cu Rusia după ani în care relații Occidentului cu Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece, pe fondul acțiunilor agresive ale rușilor precum anexarea peninsulei Crimeea, conflictul din Estul Ucrainei sau implicarea pentru influențarea alegerilor din Vest.

Într-un interviu pentru presa din România, ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a subliniat că intenția președintelui Macron vine în contextul necesității de colaborare pentru rezolvarea actualelor conflicte din lume, oferind ca exemplu Siria sau Libia.

„După cum ştii, am propus relansarea unui dialog constructiv şi exigent cu Rusia. De ce? Pentru că absenţa dialogului nu duce la un plus de securitate. Rusia este o ţară mare, este membru al Consiliului de Securitate (n.r. - al ONU), Rusia este o ţară mare care este actor în criza regională, mă gândesc la Siria, la Libia. Rusia trebuie să fie în mediul său, trebuie să fie actor în rezolvarea acestor crize, deci noi credem că absenţa dialogului cu Rusia nu a dus la condiţii de securitate mai bune, dimpotrivă. Noi credem că absenţa dialogului a dus la creşterea potenţialului crizei.

De aceea, preşedintele francez vrea relansarea unui dialog cu Rusia, care trebuie să fie un dialog exigent, constructiv, dar bazat pe rezultate, pentru că nu putem face economie de discuţie cu Rusia pentru soluţionarea acestor crize, pentru că putem evita neînţelegerile atunci când vorbim, neînţelegeri care pot duce la tensiuni grave, pentru că regimul internaţional de înarmări este momentan în blocaj, vedem că sunt tratate care nu mai sunt riguros respectate, tratate la care renunţă anumite părţi, acestea arată că arhitectura internaţională a înarmării trebuie să fie regândită, relansată, refăcută. Nu ar fi vorba despre un dialog naiv, nici un dialog de complezenţă, este un dialog de la care ne aşteptăm să putem avansa", a declarat Michele Ramis pentru Digi24.

Diplomatul francez a subliniat că dialogul cu Rusia va fi unul în acord cu principiile Uniunii Europene, iar un reprezentant al președintelui Macron va explica inclusiv României abordarea liderului de la Élysée.

„Uniunea Europeană are şi principii pentru dialogul cu Rusia, de exemplu acordul de la Minsk. Aşadar noi credem că acest dialog cu Rusia trebuie să susţină securitatea Europei şi a tuturor partenerilor Franţei, nicidecum să îi ameninţe. Avem un reprezentant special al preşedintelui, care în timpul pandemiei a parcurs diferite etape pentru a explica meritele acestei politici. Sper că va putea să vină și aici, în România, trebuia să vină, dar din cauza pandemiei vizita sa a fost decalată, pentru a explica României fundamentul acestui dialog, lucrurile bune la care ne putem aștepta, beneficiile la care ne putem aștepta, dacă este făcut cu rigoare, cu exigență și cu luciditate", a precizat ambasadoarea Franței la București.

Franța militează inclusiv pentru reluarea dialogului bilateral UE-Rusia, iar ambasadoarea Ramis arată că mai multe state membre ar agrea această abordare.

„Mai multe state ale Uniunii Europene, care știu că acest dialog poate avea beneficii. Am discutat la nivel de stat cu mai multe țări care știu că lipsa acestui dialog nu este o soluție. Nu am lista acestor țări, dar întâlnirile din străinătate au fost foarte utile pentru a apropia punctele de vedere. Trebuie, de asemenea, ca dialogul dintre Uniunea Europeană și Rusia să se reia, să fie un tot în realitate. Este dialog bilateral, între Rusia și Uniunea Europeană, de aceea credem că trebuie reluat și acest dialog, pe o bază constructivă și ca un fundament pentru rezultate. Toată evoluția acestei relații trebuie făcută pe baza rezultatelor. Sunt chestiuni legate de suveranitate, de spațiu, de terorism, toate aceste lucruri care sunt esențiale pentru viitorul Uniunii Europene și pentru securitatea sa", a completat Michele Ramis.

De la instalarea în funcție, dar cu accent mai puternic din 2019, președintele Macron a pledat pentru o normalizare a relaţiilor cu Moscova, pe care, după cum afirmă el, doreşte să o ancoreze în Europa, în pofida unor divergenţe asupra mai multor subiecte importante.

El l-a primit pe Vladimir Putin în august anul trecut, cu puţin timp înainte de summitul G7, la reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, în sudul Franţei. Miniştrii de externe şi ai apărării ai Rusiei şi Franţei au avut întrevederi la Moscova, în septembrie, iar la sfârşitul lui iunie, anul acesta, Emmanuel Macron şi-a exprimat încrederea că se va putea avansa cu Rusia asupra mai multor probleme, printre care criza libiană, în urma unei videoconferinţe cu preşedintele rus.

Emmanuel Macron urmează să efectueze și o vizită oficială la Moscova, eveniment care a fost întârziat de pandemia de coronavirus.

Dorinţa lui Emmanuel Macron de a insufla un climat de destindere cu Moscova intervine în condiţiile în care relaţiile dintre UE şi Rusia - vizată din 2014 de sancţiuni dure ale Occidentului pentru că a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi pentru rolul ei în conflictul din estul Ucrainei - se menţin la un nivel foarte scăzut.

XS
SM
MD
LG