Linkuri accesibilitate

Bulgaria își recheamă ambasadorul de la Moscova. Premierul Petkov: „Ne așteptăm ca rușii să facă la fel”


Prim-ministrul Kiril Petkov a anunțat că îl recheamă la Sofia pe ambasadorul bulgar de la Moscova și se așteaptă ca rușii să facă la fel.
Prim-ministrul Kiril Petkov a anunțat că îl recheamă la Sofia pe ambasadorul bulgar de la Moscova și se așteaptă ca rușii să facă la fel.

Bulgaria își va rechema ambasadorul în Rusia pentru consultări, ca răspuns la comentariile „nediplomatice, ascuțite și nepoliticoase” ale ambasadorului rus în Bulgaria, a declarat joi prim-ministrul Kiril Petkov.

„Vom chema înapoi ambasadorul nostru din Rusia pentru consultări înapoi în Bulgaria... De obicei, când o țară își cheamă înapoi ambasadorul pentru consultări, cealaltă ar trebui să urmeze și să facă același lucru”, a spus Petkov, citat de Reuters.

Declarația la care se referă premierul bulgar a fost făcut în urmă cu trei zile de ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, care a spus că „poporul Bulgariei nu sprijină retorica și acțiunile guvernului lor cu privire la operațiunea specială din Ucraina”.

Ambasadorul rus de la Sofia a menționat că în timpul vizitei secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în marile orașe bulgare, inclusiv Varna și Sofia, au avut loc mitinguri anti-NATO în sprijinul Rusiei, scrie novinite.com.

„Primim și scrisori de susținere, iar mulți oameni de pe internet traduc site-urile noastre din rusă în bulgară”, a spus Mitrofanova, care a precizat că aceasta este poziția majorității.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Până acum, Rusia și-a retras pentru consultări ambasadorul din SUA, după ce președintele Joe Biden l-a etichetat „criminal de război” pe Vladimir Putin şi l-a avertizat că „va plăti” pentru ingerinţele electorale.

De când a început războiul Rusiei în Ucraina au fost mai multe scandaluri cu diplomații ruși și în Europa.

Ultimul este cel din Polonia, unde serviciul polonez de contraspionaj ABW a identificat 45 de diplomați ruși suspectați drept spioni și a cerut Ministerului de Externe să-i expulzeze.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG