Linkuri accesibilitate

Ambasadorul român critică finanțările cerute de Chișinău României


Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus că va fi foarte atent cu cine va lucra în Republica Moldova, pentru că vrea să se asigure că finanțările venite de la guvernul României vor fi folosite doar în beneficiul cetățenilor moldoveni.

„Noi am intrat acum într-o altă logică. Vom continua proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova, dar la nivel local.

Și, cel puțin o perioadă, vom fi foarte atenți cu cine vom lucra aici, pentru că vrem ca cei care să fie beneficiarii cu adevărat ai acestor proiecte, să fie cetățenii Republicii Moldova, cetățenii care merită și care apreciază cu adevărat lucrurile acestea”, a spus ambasadorul Daniel Ioniță, citat de Radio Chișinău, la o întâlnire cu oamenii de afaceri din Bălți.

Diplomatul s-a arătat reținut cu preluarea cererilor de finanțare venite dinspre Chișinău către guvernul român, ultima fiind pentru o grădină botanică din Bălți, în condițiile în care, spune Ioniță, ”la Chișinău, ca diplomat străin, ajungi să fii surprins să vezi câte vile frumoase sunt construite, câte mașini scumpe circulă pe străzile acestea, în condițiile în care salariul mediu în Republica Moldova e unul destul de jos. Și, cu toate astea, se cer bani din afară”.

Ioniță a făcut și o parafrază după spusele fostului ambasador al SUA la Chișinău, care spunea că americanii fac drumuri, românii fac grădinițe și, cu toate acestea, moldovenii votează cu rușii.

El a remarcat, în context, că, deși circulă des în Republica Moldova, nu a văzut nicăieri vreun panou care să ateste că drumul ar fi fost făcut cu bani din Rusia.

„Am venit de la Chișinău pe drumul către Soroca și am văzut un mare panou pe care era scris că acest drum a fost posibil din banii oferiți de poporul american. Circul des în Republica Moldova, nu am văzut nicăieri în Republica Moldova, nu am văzut nicăieri vreun panou pe care să scrie că acest drum este făcut cu bani din Rusia”, a spus Daniel Ioniță.

Diplomatul român a făcut și un inventar al investițiilor făcute de guvernul român și, implicit, de contribuabilul român în proiectele din educație, sănătate și cultură din Republica Moldova despre care se știe pea puțin:

„Am avut contribuții importante în domeniul educației și sănătății în Republica Moldova.

În educație, de exemplu, guvernul României a renovat peste 950 de grădinițe.

În educație, guvernul României a donat peste 190 de microbuze, care au ajuns în toate raioanele.

În educație, an de an, guvernul României alocă peste 1.100 de locuri gratuite pentru elevii și copiii dumneavoastră în taberele de odihnă din România.

În educație, guvernul României alocă, cu bani de la contribuabilii români, un număr important de burse pentru copiii și elevii dumneavoastră.

Toate aceste chestiuni sunt făcute sunt făcute cu bani obținuți cu sudoarea muncii contribuabilului român.

Tot el contribuie inclusiv la alocarea de pensii pentru cetățenii din Republica Moldova și alocații pentru copii.

Guvernul României a renovat peste șaisprezece secții la Institutul Mamei și Copilului. La Cahul a fost creat un centru de transfuzie a sângelui.

În domeniul culturii, avem proiecte importante ca Sala cu orgă, Muzeul de Artă.”

Daniel Ioniță spune că România a dorit să întindă o mână Republicii Moldova, grație experienței sale privind parcursul european, dar se așteaptă la reciprocitate din partea diplomaților și politicienilor moldoveni.

Nu am fost niciodată naivi să credeam că parcursul european a fost unul simplu, România a avut această experiență. Pe plan internațional România a dorit întotdeauna să se asocieze cu Republica Moldova în susținerea unor inițiative ale noastre, ale cetățenilor.

Dar asta presupune ca și Republica Moldova, și diplomații și politicienii dumneavoastră, în baza angajamentelor pe care și le-au luat față de UE, atunci când se pune problema să voteze în linie cu angajamentele UE să o facă la fel. Or, în ultima perioadă noi constatăm că Uniunea Europeană are o poziție, iar Republica Moldova are o altă poziție, diferită de cea a Uniunii Europene, atunci când ni se prezintă tuturor în față necesitatea unei politici echilibrate”, a conchis Daniel Ioniță.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG