Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Chinei în Germania: Suntem deschiși unei investigații internaționale


Ambasadorul Wu Ken respinge acuzațiile potrivit cărora țara sa a indus în eroare publicul cu privire la virus și spune că SUA folosesc aceste teorii pentru a distrage atenția de la propriul eșec.

El spune, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel, că China nu are obiecții cu privire la o anchetă independentă asupra originii virusului corona și că țara sa sprijină „schimbul de informații între oamenii de știință”.

Oamenii de știință chinezi și americani lucrează în prezent la proiecte de cercetare pentru urmărirea virusului.

Wu contestă afirmațiile potrivit cărora China a acoperit inițial izbucnirea epidemiei, dar admite că s-au făcut și greșeli.

Diplomatul nu dă nicio șansă de izbândă acțiunilor în justiție anunțate împotriva țării sale pentru a cere daune.

Anterior, China a anunţat că nu vrea o investigaţie internaţională privind originea coronavirusului atât timp cât continuă pandemia şi acuzaţiile Statelor Unite.

Statele Unite nu au certitudine, dar există „dovezi semnificative" privind răspândirea coronavirusului dintr-un institut de cercetare, a afirmat secretarul de Stat Mike Pompeo, în timp ce China a respins acuzaţiile, catalogându-le drept „denigratoare".

Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei „erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China. Serviciile de informaţii americane au stabilit că virusul nu a fost creat în laborator, verificând însă dacă a fost răspândit dintr-un institut din Wuhan, unde existau mostre pentru cercetări.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a transmis că agenţiile secrete "sunt de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic". "Întreaga comunitate de informaţii a furnizat în mod consecvent susţinere esenţială decidenţilor politici din SUA şi persoanelor care au responsabilităţi în gestionarea virusului Covid-19, care provine din China. Comunitatea de informaţii este de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic. Aşa cum procedăm în toate cazurile, experţii comunităţii de informaţii reacţionează prin suplimentarea resurselor şi prin oferirea de informaţii critice pe teme vitale pentru securitatea naţională a SUA. "Comunitatea de informaţii va continua să examineze riguros informaţiile care apar şi datele colectate de servicii pentru a stabili dacă epidemia a izbucnit prin contactul cu animale infectate sau a fost rezultatul unui accident într-un laborator din Wuhan", a precizat Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un "asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale", cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de serviciile de informaţii ale alianţei "Cinci Ochi" ("Five Eyes"), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.

Pe de altă parte, serviciul secret german, BND, ar fi informat miercuri comisia pentru afaceri externe din Bundestag că serviciul german de informații a întrebat serviciile de informații care formează așa-numita alianță Five Eyes și că aceștia ar fi spus că nu au cunoștință de existența unui raport comun al alianței Five Eyes, a relatat joi NDR (televiziunea publică din nordul Germaniei), citând surse participante la discuții.

XS
SM
MD
LG