Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Dan Mihalache, de partea lui Dăncilă. O susține pe Rovana Plumb în pofida PNL și a lui Iohannis


Dan Mihalache, Romanian ambassador to the United Kingdom
Dan Mihalache, Romanian ambassador to the United Kingdom

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, fost șef de cancelarie al președintelui Iohannis, o susține pe Rovan Plumb pentru funcția de comisar european și îndemnă partidele politice în sensul acesta.

Doar că PNL, partid în care Mihalache a ajuns în 2009 după un stagiu îndelungat la PSD, este împotriva acestei numiri. La fel și șeful statului. Doar premierul Dăncilă a lansat un mesaj similar.

Dan Mihalache susține, într-o declarație pentru HotNews, că nu are rost ”să ne facem de râs” nesprijinind-o pe Rovana Plumb, propusă de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisar pentru Transporturi.

”A fi comisar European nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar să aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să susțină comisarul desemnat din partea României. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană", a declarat Dan Mihalache pentru Hotnews.

Declarația este surprinzătoare dacă este pusă în contextul celei făcute de premierul Dăncilă, care a cerut tuturor europarlamentarilor români să o susțină pe Rovana Plumb în numele interesului și imaginii României.

Solicit tuturor membrilor Parlamentului European indiferent de culoarea politică să susțină această candidatură pentru că este în interesul României și dacă am văzut membrii ai Parlamentul European care s-au poziționat împotriva propriei țări. Cred că mesajul de unitate trebuie să fie cel care trebuie avut în vedere în perioada următoare având în prim plan imaginea României și modul cum ar fi perceput un deputat român, un deputat european român atunci când ar vota sau ar veni cu atacuri împotriva candidatului nostru la Comisia Europeană", a spus Viorica Dăncilă, luni, după Comitetul Executiv al PSD.

Premierul uită pesemne poziția avută de guvernul pe care îl conduce în cazul unei alte numiri importante pentru ”imaginea” României: cea a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Atunci, fostul ministru al justiției Tudorel Toader a dus o întreagă campanie de denigrare a Laurei Kovesi. Mai mult, la audierile din Parlamentul European, deputații PSD și ALDE au supus-o unui veritabil rechizitoriu. Boicotul pe care puterea de la Bucuresți l-a făcut propriului candidat a uimit conducerea Comisiei și a PE, care a luat poziție împotriva unei astfel de atitudini. Nici acum, premierul Dăncilă nu o susține pe Kovesi pentru acest post, ultimele sale declarații fiind clare în acest sens.

În cazul Rovana Plumb, PNL și USR au declarat public că nu vor susține această nominalizare. ”Atenţionăm Guvernul PSD că prin insistenţa de a o susţine pe Rovana Plumb îşi bate joc de această demnitate publică europeană şi, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată într-un comunicat al Alianţei USR PLUS.

La rândul lui, PNL, prin vocea președintelui Ludovic Orban, a atras atenția că audierile în Parlamentul European nu sunt o joacă și guvernul Dăncilă riscă ”să se facă de rușine”.

Astfel, poziția lui Dan Mihalache vine în contradicție cu partidul din care a făcut parte înainte de a ajunge la Cotroceni, dar și cu poziția lui Klaus Iohannis. Președintele și-a arătat îngrijorarea că Rovana Plumb va fi respinsă la votul din comisii, lovindu-se de opoziția Parlamentului European și, într-o discuție informală cu presa de la finele lui august, a spus că i-a transmis acest lucru și premierului Dăncilă, cerându-i s-o retragă pe Plumb.

Traseul politic al lui Dan Mihalache este unul sinuos și a provocat polemici în special după ce a ajuns șeful cancelariei președintelui Iohannis, cel care l-a și numit în funcția de ambasador la Londra.

Și-a început cariera politică la FSN, având o ascensiune rapidă de la consilier în guvernul Văcăroiu și până la cea de consilier, timp de patru ani, a lui Adrian Năstase. A renunțat la social-democrație virând spre liberalism în 2009, după ce nu a mai prins un loc pe listele parlamentare ale PSD.

Nici la PNL nu i-a mers rău, ba din contra. A condus campania prezidențială a lui Crin Antonescu, devenind consilierul politic al acestuia și șeful Departamentului de Analiză Politică a PNL. Apoi a obținut funcția de secretar general adjunct al Guvenului Ponta în 2012, din care a fost demis după o declarație rămasă în anale: ”Parteneriatul strategic cu Statele Unite mă lasă rece”.

Recuperat de președintele Iohannis, Dan Mihalache a generat controverse și în acest post, mai ales după ce a participat alături de Mihai Gâdea, realizator la Antena 3, televiziunea lui Dan Voiculescu, la o întrunire din Germania a sașilor plecați din România. În 2016 a fost eliberat din funcția deținută la Palatul Cotroceni și numit ambsador în Marea Britanie. Mandatul său de ambasador expiră anul viitor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG