Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Hans Klemm: La alegerile din mai, românii și-au demonstrat angajamentul față de democrație și lupta anticorupție


Recepția de Ziua Independenței oferită de Ambasada SUA la București-4 iulie 2019
Recepția de Ziua Independenței oferită de Ambasada SUA la București-4 iulie 2019

Recepția oferită de Ambasada Americii de Ziua Independenței a adunat, ca aproape în fiecare an, vârfurile politicii românești. Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul Hans Klemm au vorbit amândoi despre rezultatul alegerilor europarlamentare care a dus la consolidarea statului de drept.

"Parteneriatul Strategic SUA-România este puternic. America recunoaşte România ca aliat NATO model, care îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele asumate faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind la securitatea regională şi globală. Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră. Iar rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un magnet pentru investiţiile americane. Acum sperăm să extindem legăturile noastre în domenii strategice precum energia şi apărarea", a declarat ambasadorul Hans Klemm în discursul său.

Pe aceeași idee s-a axat și alocuțiunea președintelui Iohannis, care spus că România nu va uita niciodată ”sprijinul Statelor Unite pentru eliberarea națiunilor captive ale Europei, izolate în spatele Cortinei de Fier, și asistența oferită în vederea reintegrării în comunitatea transatlantică”

”Recent, cu ocazia alegerilor europene și a referendumului privind justiția pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârșitor pro-european și în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul și discursul anti-european și anti-justiție. Cetățenii României au arătat, o dată în plus, că avem o societate matură și că își doresc o țară puternică și sănătoasă, cu un sistem de justiție curat și independent, în deplină consonanță cu statutul de partener strategic al Statelor Unite și de stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis a adăugat că România va continua să fie un partener dedicat relației transatlantice, precizând că la consolidarea acestei relații a contribuit și Președinția română a Consiliului UE, încheiată cu succes de țara noastră.

"Vă invit să comemorăm eroismul patrioţilor români care au murit pentru libertate pe străzile Timişoarei, ale Bucureştiului şi în oraşe din toată România, reamintindu-ne că dorinţa de libertate bate cu putere în inimile tuturor femeilor şi bărbaţilor. Vă invit să sărbătorim îndrăzneala programului spaţial Apollo şi mersul unui om pe Lună, care ne reamintesc faptul că nu există limite pentru imaginaţia noastră atunci când ne îndreptăm capacitatea de inovaţie în beneficiul umanităţii", a încheiat Hans Klemm.

Premierul Viorica Dăncilă, directorul SRI Eduard Hellvig, precum și fostul procuror general, Augustin Lazăr, și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, au participat, joi seară, la recepția oferită de ambasada SUA la București cu ocazia aniversării Zilei Independenței.

Anul trecut, la recepție nu au participat Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și nici premierul Dăncilă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG