Linkuri accesibilitate

Ambasadorul României în SUA explică ce va face România în următorul an astfel încât, din 2025, să putem călători fară viză în SUA


Planul României pentru a scăpa de vizele pentru Statele Unite constă în parafarea unor acorduri cu SUA pentru prevenirea terorismului și a altor infracțiuni, campanie publicitară în țară și lobby pe lângă companii americane din România. Acestea din urmă pot facilita obținerea de vize pentru SUA.

România și-a propus ca până la sfârșitul anului 2024, să-i scape pe conaționali de obligația de a cere viză de intrare în SUA. Pentru asta, trebuie să se asigure fie că numărul românilor cu șanse mari de acceptare în SUA va crește brusc substanțial, fie că numărul celor respinși scade urgent, de la câteva mii anual la cel mult câteva sute pe an. Sau ambele variante, simultan.

Dar numărul românilor respinși la acordarea vizei este constant de 3, 4 ori mai mare de 3% în ultimii ani. Ba chiar, în anul fiscal american 2021, adică între octombrie 2020 și septembrie 2021, procentul românilor respinși a fost de peste 17%. Adică 2.400 de români. Anul trecut, 3371 de români nu au primit viză de SUA.

În aceste condiții, luna trecută, Guvernul a înființat un comitet responsabil pentru aderarea României la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program. Într-un interviu acordat Europa Liberă, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, explica planul acestui comitet: să se asigure că sunt încheiate cât mai repede mai multe protocoale cu autorități din SUA menite să prevină terorismul și comiterea altor infracțiuni de către români care eventual ar putea fi acceptați în SUA, să facă o campanie publică de informare privind regulile de acordare a vizei pentru SUA și să faciliteze implicarea unor companii americane în acest proces.

XS
SM
MD
LG